Érdekességek

Izzadtságból ivóvíz

Svéd tervezők építettek egy olyan gépet, mely az edzések utáni izzadt ruhákból kipréseli a vizet és ihatóvá tisztítja azokat. Már élesben is tesztelték a szerkezetet, az eredmény pedig pozitív volt.

Valószínűleg a legritkább esetben gondolunk arra edzés végeztével, hogy a ruháinkban lévő izzadtság akár iható is volna. A hosszú útjaik során mindent újrahasznosító NASA asztronauták azonban megihlették a tervezőket, és olyan gépet terveztek, mely a ruhákból nyert izzadtságot tisztítja ivóvízzé.

A svéd tervezők a gép fejlesztése során az UNICEF-el is együttműködtek, hogy reflektorfénybe juttassák a világ számos részén tomboló szörnyű vízhiányt.

A high-tech szűrőktől eltekintve a gép meglehetősen egyszerű szerkezet, olyan elemeket is felhasznál, mint az egyszerű ruhaszárító. Működés során a nagy kupac izzadt ruhát belehelyezik a szárítóba, és az így nyert vizet elvezetik, UV fénynek teszik ki, majd különböző szűrők segítségével eltávolítják belőlük a sót, a baktériumot és a ruhaszálakat.

A svéd Deportivo és az Unicef egy ifjúsági labdarúgó tornán mutatta be a technológiát, ahol szobakerékpárokkal ösztönözték az embereket verejték – és így víz – előállítására. Közel 500 ember már ki is próbálta, és elmondásuk szerint a szűrt víz teljesen iható.

Forrás: http://news.discovery.com/