Érdekességek

Olcsó ruhák és ami mögötte van

Ha csak egy pozitív dolgot is ki lehet emelni az áprilisi bangladesi tragédiából - mely során egy ruhagyár épülete összeomlott és sokak vesztették életüket - akkor az a növekvő globális tudatosság, mely a dél-ázsiai ruhagyárak munkakörülményei felé irányul.

Hihetetlen belegondolni, hogy amikor betérünk egy olyan ruhaüzletbe, melyben néha már elgondolkodtatóan alacsonyak az árak, valójában még akkor is többszörösét fizetjük meg az áru valódi költségeinek.

Egy 2011-es jelentés szerint az átlagosan 14$ értékben eladott póló a kiskereskedőnek csupán 5.67$-ba került, vagyis több mint a fele tiszta haszon. Ahhoz, hogy ilyen alacsony előállítási költségeket érjenek el, a munkavállalók nagyjából 12 centes órabérben dolgoznak, illetve rendkívül rossz és veszélyes körülmények között kell dolgozniuk, ahol bármikor megismétlődhet az áprilisihoz hasonló katasztrófa.

A tarthatatlan állapot „szerencsére” egyre nagyobb nyilvánosságot kap, az alábbi ábrán pedig egy széles körben bemutatott felbontást láthatunk a ruhaneműk költségeinek felosztásáról.

Természetesen az még nem oldja meg a problémákat, ha egyre többen beszélnek róla, viszont jó kiindulása lehet annak, hogy az emberek elgondolkodjanak, tudatosabb döntéseket hozzanak, igyekezzenek helyben gyártott ruhaneműket vásárolni, illetve közösen nyomást gyakorolhassanak az illetékesekre.

Forrás: http://www.ecouterre.com/