Érdekességek

Ismét napelemek kerülnek a Fehér Házra

2013.08.20. - 11:02  |  Nincs hozzászólás

Több évtized után ismét napelemeket helyeznek el a washingtoni Fehér Ház tetején, megerősítve Barack Obama elnöknek a megújuló energia melletti elkötelezettségét – közölte pénteken The Washington Post.

Az első napkollektorokat 1979-ben Jimmy Carter szereltette fel az amerikai elnöki hivatal tetejére és 1986-ban Ronald Reagan távolíttatta el őket onnan.

A mostani átalakítást a Fehér Ház általános energiafelhasználási hatékonyságának javításával indokolták. A tervezett munkálatokat 2010 októberében Steven Chu akkori energiaügyi miniszter és Nancy Shuttley, az elnöki hivatal környezetminőségi tanácsának elnöke jelentette be. A közbeszerzési versenykiírás keretében 20-50 napelempanelt kívántak beszerezni.

A Fehér Ház a The Washington Post mostani érdeklődésére nem közölte sem a gyártó nevét, sem a projekt költségét. Mindössze annyit hozott a lap tudomására, hogy a panelek amerikai gyártmányúak, és azok ára várhatóan nyolc év alatt megtérül. Az átalakítás magában foglalja az épületgépészeti elemek korszerűsítését és a szabályozható fordulatszámú ventilátorok felszerelését is.

A fehér házi napelemek története a Carter által felszereltetett 32 vízmelegítő panel 1986-ban történt eltávolításával nem szakadt meg, 2003-ban ugyanis George W. Bush elnök napkollektoros berendezést helyeztetett el az egyik karbantartó épület tetején, amely az elnöki hivatal úszómedencéjét fűti.

Carter 1979-ben még csak találgatta, hogy a fehér házi napkollektoros berendezés vajon csak egy érdekes kísérlet, végeredményben egy múzeumi kiállítási tárgy lesz-e, avagy "csak egy kis része az amerikaiak egyik legnagyobb és legizgalmasabb kalandjának".

A Reagan elnök által leszereltetett panelek döntő többsége a Maine állambeli Unity College-ben kötött ki, de jutott belőlük Carter atlantai elnöki könyvtárába és a Smithsonian Intézet Amerikai Történeti Múzeumába is. Az első fehér házi napkollektorokról svájci alkotók dokumentumfilmet is készítettek.

Carter elnöksége óta a napelemek ára 97 százalékkal csökkent, a napenergia-ipar 120 ezer embernek ad munkát, és annyi áramot generál, amely több mint 1,3 millió amerikai háztartás ellátásához elegendő.

A lap emlékeztet, hogy az Obama-kormány számos intézkedést hozott az energiafelhasználás hatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelésére. Egyebek között megduplázódott a szövetségi szervek által használt hibrid személygépkocsik és teherautók száma, 7 százalékkal nőtt a megújuló energiák kormányzati hasznosítása és 15 százalékkal csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Jimmy Carter elnök mutatja be a Fehér Házra szerelt napkollektorokat 1979-ben.

Forrás: http://mti.hu

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »