Érdekességek

Továbbra sem törődünk a használt olaj veszélyeivel

2013.08.31. - 10:20  |  Nincs hozzászólás

Közismert tény, hogy a használt, ismételten felforrósított olaj káros az egészségre, mégis az emberek többsége idehaza legalább kétszer süt– főz ugyanazzal az sütőolajjal a konyhában – derül ki a MOL kutatásából, amelyet ezer fő online megkérdezésével készített a vállalat idén augusztusban.

A MOL felmérése szerint a hazai háztartásokban a megkérdezettek 2/3-da több alkalommal is használja ugyanazt a sütőolajat a konyhában. Közülük is a válaszadók közel fele egyszer, míg a 30 százalékuk kétszer vagy annál többször is felforrósítottja a használt zsíradékot az ételek elkészítéséhez. Ez a gyakorlat az egészségügyi szakemberek állásfoglalásai alapján azért sem szerencsés, mert a hevítés hatására, a 170-180 °C felett, az olaj egyes komponenseinek bomlása miatt egészségre káros anyagok szabadulhatnak fel.

Másrészt az sem utolsó szempont, hogy sütéskor, a már sokadszor használt étolajban olyan folyamatok mennek végbe, amelyek csökkentik az elkészült étel ízét, élvezeti értékét. Ha pedig már végképp nem tudják tovább hasznosítani az étolajat, akkor attól az emberek döntő hányada „házilag” szabadul meg. A lefolyóba, WC-be öntik, vagy a szemetesbe dobják, aminek szintén egészség – és környezetromboló hatása van. Az olaj a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, természetes vizekbe kerülve pedig csökkenti a folyók, tavak oxigén tartalmát. Riasztó adat, hogy egy liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz a további felhasználásra alkalmatlanná. A MOL felmérését kitöltők közül is csak a válaszadók 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elviszi a megfelelő átvevőhelyre a kidobásra ítélt zsíradékot.

A leadási kedvet ösztönözendő a MOL idén nyáron új lendületet adott a 2011. májusa óta futó használt sütőolaj-gyűjtő programjának. Szeptember 1-ig tart a „Köszi az olajat, jövünk egy bulival!” kampány, amelyben a sütőolaj leadásért cserébe a megyeszékhelyek egy – egy nagyszabású utcabált nyerhetnek. A kezdeményezésről szóló információk a www.facebook.com/mymolo oldalon és a kampány hivatalos honlapján (www.jovunkegybulival.hu) olvashatóak.

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »