Érdekességek

Közbringa után “közrobogó”

Barcelonában a közbringa programot egy újabb kezdeményezés követte, a „közrobogók”, mely segítségével egy újabb eszközzel igyekeznek hozzájárulni a város közösségi közlekedésének fejlesztéséhez.

Mi a titka a fenntartható városoknak és egyáltalán mi teszi azzá őket? Az elmúlt évek egyik nagy találmánya a közösségi közlekedés új rendszere, az úgynevezett közbringa volt. Ennek során egységes kerékpártárolókból kölcsönözve bárki hozzá tud jutni rövidebb-hosszabb időre a kerékpárokhoz, amikor az azzal való közlekedés hatékonyabb.

Az ilyen fejlesztések Európa szerte egyre népszerűbbek, Barcelona ennek ellenére ennél is tovább ment, és létrehozta az elektromos robogó megosztó projektjét is, ami nagyrészt az előbb említett közbringához hasonló. Az új rendszer a lakosok robogók iránti népszerűségét használja ki, ráadásul a felhasználók egyszerre tudnak pénzt megtakarítani és csökkenteni a fogyasztást.

A város eddig ötven robogót helyezett üzembe, mind élénk lila színű, mely a sofőrök láthatóságát segíti. Emellett minden kölcsönzőnek kötelező a vezetői engedély és a bukósisak, hogy minél kisebbre csökkentsék a balesetek kockázatát.

A rendszer használata során a felhasználók fizethetnek óránként vagy havonta, illetve rendelkezésre áll turista jegy is. A fizetés és kölcsönzés rugalmasságának köszönhetően máris nagy népszerűségnek örvend az új kezdeményezés; ezt pedig csak tovább tetézi az, hogy navigációs rendszert is biztosítanak a vezetőknek.

Forrás: http://www.fastcoexist.com