Érdekességek

Tigrisrezervátumokért költöző indiai falvak

Ami egykor virágzó mezőgazdasági terület volt Indiában, és emberektől hemzsegve zajlott a munka, az ma inkább hasonlít egy szellemvárosra – amennyiben az emberek oldaláról közelítjük meg.

A Közép-Indiai térségben található település, Ramdegi a rajta élő 200 család egyetértésében meghozta a döntést, miszerint a földjüket visszaadják a természetnek és már több mint négy hét el is telt az utolsó falusi elköltözése óta.

A jelenség része azoknak a folyamatban lévő erőfeszítéseknek, mely során az indiai kormány igyekszik visszaszorítani a vadon élő állatok megpróbáltatásait és életterük csökkenését.

Az Anyatermészet nem is vesztegette az időt a földek visszaigénylésére. Alig hagyták el az utolsó családok a területet, máris megjelentek bölény-, szarvas-, antilop- és vaddisznócsordák; az egykor szántóföldekként funkcionáló rétek újból elkezdtek kihajtani, és még egy tigris is a területre merészkedett.

Ramdegi nem az első falu, amelyik lehetővé teszi a természetnek, hogy visszavegye, ami az övé, India-szerte közel száz közösség költözött önként másik területekre a tigrisrezervátumok bővítése érdekében, és várhatóan több tucatnyian fogják követni a példájukat az elkövetkező években.

Forrás: http://www.treehugger.com/