Érdekességek

Nem keres olcsó munkaerőt a PV-szektor

Ezt az amerikai gyártói törekvések alapján állapította meg az ágazat vezető piackutató intézete, az IHS.

Az intézet szerint ugyanis ezek a cégek technológiai versenyelőnyüket kívánják teljes erővel megvédeni, azaz esetükben ez idő szerint szó sem lehet olyasmiről, ami a félvezető iparban történt, ahol jelentős gyártókapacitásokat helyeztek át az élen járó amerikai vállalatok például Kínába.

Ehelyett termelésükbe további jelentősebb tőkebefektetéseket hajtanak végre az elkövetkezendő év során, tekintettel arra, hogy a keresleti-kínálati piac ismét kiegyensúlyozottá kezd válni. Ezek az amerikai beruházások 2014-ben az IHS szerint akár 30 százalékkal is növekedhetnek, azaz megközelíthetik a 3 milliárd dollárt.

Azért sem követnék a félvezetőipar kivonulását Kínába, mert az utóbbi országban, de Japánban is az ágazat vállalatai egy másik modellt követnek: másod- és harmadosztályú beszállítókat alkalmaznak, azaz az ottani kapacitásokat duzzasztják, ahelyett, hogy anyaországi tőkeberuházásaikat növelnék. A fotovoltaikus berendezések piacán azonban a gyártói képességek sokkal inkább tapadnak a gyártóhoz, nem gyakorlat, hogy – miként a félvezetőknél – tömegével gyártsák valahol másutt a megrajzolt chipeket.

Ha tehát a termelés növelésére van szükség, akkor a gyártó a meglévő gyártóüzemébe ruház be, függetlenül attól, hogy más fotovoltaikus gyártónak valahol van-e többletkapacitása a termelésre, vagy sem hivatkozik az IHS szakértőjére a photon-international.com portál.