Érdekességek

Árvízálló bambuszházak Vietnamban is

Vietnamban olyan megfizethető és fenntartható épületeket tesztelnek, amelyek a gyakori természeti csapásoknak is ellenállnak, ezzel is hozzájárulva az árvizek elleni védekezéshez.

Vietnamban az időjárás gyakran szélsőséges és kiszámíthatatlan; a viharok, árvizek, földcsuszamlások és szárazság szinte hihetetlen gyorsasággal váltják egymást. Kulcsfontosságú volna az ilyen helyzetekre időben felkészülni, az ugyanis jelentősen csökkentené a károkat, de az erőforrások hiánya miatt sajnos ez sokszor nem megoldható.

A katasztrófavédelemnek azonban egyik kiváló kiegészítője lehet az a H&P Építész iroda által kifejlesztett bambusz otthon, amely pár modulból csavarozás és némi szerelés után egyszerűen összeállítható. Az így kialakított épület egyrészt elég erős ahhoz, hogy egy két méter magas árvíz ingadozásainak és sodrásának ellenálljon, ráadásul mindössze 25 nap alatt, megfizethető áron -2500 dollárért – el lehet készíteni.

A többfunkciós épület nem csak lakhatásra kiváló, de oktatási, egészségügyi és művelődési háznak is kiváló, mivel szükség esetén könnyedén bővíthető. Az építészek nem álltak meg azonban ennyinél, jelenleg egy olyan modellt tesztelnek, amely még magasabb árvizet is kibír.

Forrás: http://www.hpa.vn/