Érdekességek

Fotók az űrből

Gyönyörű fényképeket tesz közzé bolygónkról rendszeresen az Európai Űrügynökség, mellyel a puszta esztétikai élményen túl komolyabb, tudományos céljaik is vannak.

A bolygónkról készített lenyűgöző fényképek első pillantásra inkább tűnnek egy idegen világ részeinek, vagy egy avantgárd művészeti képnek.

Az Európai Űrügynökség munkájának egyik eleme a Föld folyamatos megfigyelése és állapotának dokumentálása, mely azonban fontos emlékeztető arra is, hogy milyen gyönyörű a világunk, és mennyire fontos annak épen tartása.

A szervezet hetente frissíti fényképbázisát, az így összegyűlt archívum mára több ezer fényképből áll. A nagy látószögű pillanatképek hihetetlen pontossággal adják vissza az egyes tájak jellegzetességeit, a műholdfelvételek azonban a változásokat, az esetleges természeti katasztrófák okozta változásokat is követhetővé teszik.

A hosszú távú monitoring célja az emberi tevékenység és éghajlatváltozás okozta globális hatások feltérképezése. Az évek során összegyűjtött rengeteg adat, statikus kép pedig kiváló lehetőséget nyújt a különböző jelenségek vizsgálatára, valamint konklúziók levonására és esetleges előrejelzésekre.

Forrás: http://www.thisiscolossal.com