Érdekességek

Kukában élni egy évig önszántunkból?

Mitől otthon az otthon? Négy faltól és a tetőtől? Néhány szép bútortól? Esetleg pár vezetéktől? Dr. Jeff Wilson, a környezettudományok professzora Texasban úgy gondolta, az otthon akár olyan szokatlan dologból is kialakítható, mint a szemetes konténer.

A projekt része egy egyedülálló egyetemi kísérletnek, melynek célja, hogy bemutassa, hogyan lehetséges egy teljes évet egy kukában élni, az összes olyan kényelmi berendezést nélkülözve, melyhez az amerikaiak annyira hozzászoktak.

Pedig Dr. Jeff Wilson nem veszítette el sem az állását, sem a józan eszét, mindössze egy újságcikk felülvizsgálata során támadt ez a vad ötlete, amikor az ablakon kinézve felfedezte az óriási szemetes tartályt. Egy évvel később felmondta bérelt lakását, és egy bőrönd ruhán kívül minden ingóságát eladta. Majdnem hat hónapot töltött egy egyetemi iroda padlóján éjszakázva, hogy felkészüljön az egyetem által is jóváhagyott projektre, mely során idén ősztől egy teljes éven keresztül a 3 m2-es kukában fog élni.

Az ötlet célja, hogy megmutassa az embereknek, hogy a hagyományos amerikai házak területének mindössze 1%-án is meg lehet élni, illetve akár a modern kényelmi elemek, mint villamos- és vízvezeték is nélkülözhető. Természetesen a hulladéktárolót használat előtt biztonsági szempontból tesztelték, a fém falaknak, és a saját szűrt vízgyűjtő rendszerének, az energiatakarékos izzóknak, a szigetelésnek és az energiatermelő mellékhelyiségnek köszönhetően pedig élhetővé is tették.