Érdekességek

Bevetésen a Greenpeace Kishantosért

A Greenpeace Magyarország egy gigantikus méretű „SAVE KISHANTOS” feliratot készített a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ földjén. Az 500 x 150 méteres felirattal a szervezet a földek elvesztésének súlyos veszélyeire hívja fel a figyelmet.

„Ez az óriási felirat a földről nézve nehezen áll össze, csak megfelelő rálátással olvasható ki az üzenet. Meggyőződésem, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügye is csak kellő perspektívából és a hosszú távú érdekek figyelembe vételével érthető meg. A »kishantosi ügy« ugyanis nem csak arról szól, hogy ki használja a földet, hanem arról is, hogy milyen művelési móddal, mennyire fenntarthatóan teszi ezt. S aki használja a területet, az a társadalom számára hasznos, hiánypótló értéket hoz-e létre, ahogy teszi ezt jelenleg is a Kishantosi Központ csapata.” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója a szervezet Kishantoson tartott sajtórendezvényén.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 15 évvel ezelőtt. Azóta ez a nonprofit szervezet egy európai szinten is egyedülálló programot valósít meg. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett egy népfőiskolát is létrehoztak, ahol több száz gazdálkodót képeztek ki. A központ különböző kutatásokat is végez, és jelentősen hozzájárul a helyi közösségek életéhez. „Ez egy két évtizede jól működő, összetett modell, egy nemzeti kincs, amelyet mindenkinek meg kell ismernie, és amelynek fenn kell maradnia!” – tette hozzá Szegfalvi Zsolt.

A Greenpeace Magyarország 52 csatlakozó szervezettel együtt hisz abban, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ellehetetlenítéséről hozott döntés visszafordítható, a mintagazdaság fennmaradhat és továbbra is művelheti a földeket. Ezért 2013. október 17-én a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, a Greenpeace Magyarország és a csatlakozott szervezetek képviselői bevetették a földeket (egy részén szimbolikusan, kézzel szórva a vetőmagot, a nagyobb részén pedig vetőgépekkel), ezzel is mutatva, hogy a központ még jelentős anyagi kockázatot vállalva is mindent megtesz azért, hogy a területen a legmagasabb szintű  ökológiai gazdálkodás fennmaradjon. A BioSuisse minősítés megtartásának egyik feltétele ugyanis, hogy a terület felének télen is zöldnek kell lennie.

„A »Save Kishantos« felirat messzire látszik, reméljük, hogy a magvetés üzenete is sokakhoz, így a döntéshozókhoz is elér. A mai közös bevetéssel, ezzel a szimbolikus és békés tettel megmutattuk, hogy ez a gazdaság sokunk számára fontos, egyben nemzeti és európai jelentőséggel bír. Célunk az, hogy a központ fennmaradjon, megtartsák az ökológiai gazdálkodást és a következő időszakban is folytatódjon itt a gazdálkodók ökológiai szemléletre való oktatása.” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse a civil szervezet akciója során.

11 ok, amiért meg kell mentenünk Kishantost:

– 21 éve bio módon termel egészséges élelmiszert, a legszigorúbb BioSuisse minősítésnek megfelelően.
– Nem szennyezi a talajt, a levegőt, a vizeket, nem pusztítja az élővilágot.
– 452 hektáron működik, ami bizonyítja, hogy nagyüzemi méretekben is működtethető a vegyszermentes mezőgazdaság.
– A biogazdálkodásban alkalmazható legkorszerűbb gépállománnyal rendelkezik.
– 15 éve Vidékfejlesztési Központot, népfőiskolát működtet.
– Német–magyar kormányközi megállapodással jött létre.
– Több mint 200 magyar fiatalt küldött ki tanulmányútra a dán népfőiskolai partneréhez.
– Nonprofit, a bevételeit visszaforgatja az oktatásba.
– Mindig minden fizetési kötelezettségnek eleget tett.
– Helyi kezdeményezésből, a helyi közösségre támaszkodva alakult ki és működik.
– 18 embert foglalkoztat állandóan, idényben pedig 50-100 embernek ad bevételi forrást.