Érdekességek

Levelezés a pártokkal az energiahatékonyságról

A fő politikai pártoknak írtak levelet a jótékonykodással foglalkozó szervezetek, hogy ne rövid távú megoldásokat keressenek a háztartások energiafelhasználási hatékonyságának javítására. Az eset Nagy-Britanniában történt a napokban.

Mintegy fél tucat szervezet szerint ugyanis a közelmúltban is megemelkedett energiaárak további növekedésének megfékezésére hosszabb távon nem jó módszer sem az árak befagyasztása, sem a zöld energia termeléséhez adott támogatások megkurtítása, de a különadók és azok változtatgatása sem.

A businessgreen.com portál szerint, amely egyébként a pártokat felszólító szervezeteket a fűtőanyagokban szegény csoportok képviselőinek nevezi (ezen csoportokhoz azokat sorolják, amelyeknek tagjai jövedelmi helyzetük alapján otthonuk megfelelő hőmérsékletének biztosításához nem rendelkeznek elegendő anyagiakkal). A szervezetek egyszerre támadják a kormányzó konzervatívokat és a munkáspártiakat is: utóbbiak kardoskodnak az energiaárak jegelése, a konzervatívok pedig a zöldnek nevezett adók mérséklése mellett.

A brit „energiaszámla forradalmasításáért” küzdő szakmai grémium vezetője szerint is a nagy pártok a rövid távú rendezés csapdájában vannak, jóllehet a legnagyobb lehetőség az ügy megoldására a brit otthonok megfelelő szigetelése lenne, mert ez a megoldás felel meg a „ többeknek többet” szempontjának. Az infrastrukturális fejlesztésekben ennek kellene elsőbbséget adni.

A grémium kiszámította: egy átlagos háztartás a korszerű szigetelés révén évi 500 fontot, azaz közel 200 ezer forintnak megfelelő összeget takaríthatna meg, és ha a szigetelés brit nemzeti programmá válna, úgy 130 ezer új munkahely jöhetne létre.