Érdekességek

Mikor megnyílik a föld

Természetes és mesterséges módon létrejött lyukak a nagyvilágból. Megdöbbentő példák következnek.

Legutóbb a pakisztáni földrengés nyomán kialakuló új sziget borzolta a kedélyeket, amely szerkezete miatt (szikladarabokkal kevert sártömeg) a következő hónapokban valószínűleg a mélybe fog süllyedni. Hasonlóan sokkoló, ha a föld nem kiemelkedik, hanem megnyílik és tátongó lyukat hagy maga után.

Erre a jelenségre hazánkban is számos példa akad: Győrben az árvíz utáni talajmozgások, Balatonalmádiban a sok csapadék okozott süllyedéseket. A különféle módokon keletkező talaj-mélyedéseket természetes, illetve mesterséges folyamatok egyaránt előidézhetik. A természetes formák víznyelők, általában karsztos nyílások, amelyeken keresztül a felszínen időszakosan vagy állandóan folyó víz a mélyebb rétegekbe kerül. Sok esetben azonban emberi beavatkozás eredményeként alakulnak ki mélyedések, aminek számos oka lehet. Többek között régi bányák beomlása, különféle földhasználati módok, különösen a vízszivattyúzás és az építkezés, felhagyott emésztőgödrök, bomló, betakart szerves anyagokat tartalmazó üregek, vagy épp túlzott víz-kitermelés.

A Pokol kapuja – Türkmenisztán

A helyiek által elnevezett “Pokol kapuja”, a Karakum sivatagban található. A több mint négy évtizede lángoló földalatti gáztározó egy sikertelen bányafúrás következményeként jött létre. A mélyedés 1971 óta ég, amikor is bányamérnökök úgy döntöttek, hogy elégetik a tározóban rekedt gázt. Számításaik szerint pár nap, rosszabb esetben pár hét alatt el kellett volna elégnie a metánnak, ám ez a mai napig nem történt meg. A mélyedés szélessége 60 méter, mélysége 20 méter.

A teljes cikk megtekinthető partnerünk, az Ecolounge.hu oldalán, ide kattintva…

Forrás: http://ecolounge.hu