Környezetvédelem

Fából készülhetnek a jövő napelemes tartószerkezetei

A napelemes struktúra alapanyaga duglászfenyő, amely természetes módon rohadásmentes.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás  napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A francia Azelán fakeretgyártó cég szerint a duglászfenyő természetes tulajdonságai miatt kiváló építési alapanyagnak számít. A vállalat a közelmúltban ezen fa felhasználásával fejlesztett ki egy napelemes autóbeállót – számol be a PV Magazine. Az alapanyagot jelentő, rózsaszíntől vörösesbarna árnyalatig terjedő fenyőket a Francia-középhegység régiójában vágták ki. Rémi François, a cég értékesítési vezetője kihangsúlyozta: a duglászfenyő természetes módon rothadásmentes, így nem igényel semmilyen kezelőszert, és évtizedekig ellenáll. „További előnye, hogy a teljes életciklusra vetített szén-dioxid-lábnyoma 25-ször kisebb, mint az acélé. Egy 100 négyzetméteres autóbeálló esetében 3,34 tonna szén-dioxid-kibocsátást kerülhetünk el” – tette hozzá. Az Azelán által készített struktúrát horganyzott acéllal rögzítik a talajhoz. Csak a faszerkezet többletköltsége körülbelül 30 százalékkal több, mint az acél megfelelője. „A szerkezet költsége azonban csak 25 százalékát teszi ki egy fotovoltaikus kocsibeálló-projekt teljes árának, a többit az utakra és a különböző hálózati munkákra, a falazásra, a rendszerek elektromos hálózathoz való csatlakoztatására fordítják” – emelte ki François. A szakember szerint a beruházási költségek így végül is csak 10 százalékkal magasabbak.

A vállalat már több projektet is megvalósított a napelemes autóbeállót felhasználva. A bordeaux-i székhelyű Société de Création Immobilière et d’Aménagement de l’Université de Bordeaux ingatlancég nemrégiben egy 2500 négyzetméteres kocsibeállót helyezett üzembe, amelyet nyolc hónap alatt építettek fel. Ennél a projektnél a szén-dioxid-kibocsátás 36,7 kilogramm szén-dioxid per tonna volt, míg az újrahasznosított acél esetében 937 lett volna.

Egy meg nem nevezett, elektromos járművek gyorstöltőállomásainak telepítésével foglalkozó vállalat szintén az Azélant kérte fel egy 820 négyzetméteres, töltőállomásokkal ellátott napelemes autóbeálló építéséhez az A62-es autópályán, a Garonne térségében. „Sok ügyfelünk keresi termékeink esztétikus megjelenését és a fa tájba való integrálását, különösen a természeti területeken vagy a városközpontokban” – mondta François.

 

 

Kép: Azelan