Érdekességek

Termékteszt: tejek

2013.12.04. - 13:01  |  Nincs hozzászólás

A hivatalos szakvélemény szerint a tej ásványi anyag tartalma a magas hőmérsékleten történő hőkezelés után változatlan marad, az UHT tej ugyanolyan jó, mint az alacsonyabb hőmérsékleten kezelt, pasztőrözött tej. Átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el, ami nem is baj, mert a tejet nem a (hőérzékeny) C-vitamin, hanem fehérje-, ásványi anyag-, kalcium- és D-vitamin-tartalma miatt fogyasztjuk.

Ha legfontosabb célunk a kiegyensúlyozott kalciumbevitel, akkor tényleg mindegy, melyik terméket emeli le a fogyasztó a polcról? Hogy kiderüljön, tényleg igaz-e a fenti megállapítás, a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) laboratóriumi körülmények között teszteltetett 12 különféle, különböző hőkezeléssel kezelt tejet. Mindegyik hőkezelési eljáráson (forralt, pasztőrözött, ultrapasztőrözött, nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt) átesett típusból többféle mintát teszteltek.

A tesztben azt vizsgálták, hogy a kalciumpótlás szempontjából, mennyire optimálisak a termékek. A kalcium felszívódását támogatja a magnézium és hátráltatja a magas foszfortartalom, ezért a kalcium mellett a magnézium- és foszfortartalmat is megmérették egy liter tejre vonatkozóan. Az Egyesület arra is kíváncsi volt, hogy a szúrópróbaszerűen kiválasztott tejek mennyire biztonságosak a fogyasztók számára, ezért aflatoxin-tartalmukat is megmérették.

Az aflatoxinokat penészgombák termelik. Leggyakrabban földimogyoróban találjuk meg, de előfordul más élelmiszerekben (pl. szója, rizs, köles, kukorica, zab, bab, kávé), illetve a takarmányféleségekben is. A tejbe a szennyezett takarmányt fogyasztó állat testén keresztül jut be. A gyártók felelőssége, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a termékek, a takarmányok toxintartalmát. Az aflatoxin nagyon nagy dózisban májkárosodást, daganatot okoz.

A tejek ásványianyag-tartalma között nem volt számottevő különbség, tehát a különböző hőkezelési eljárások valóban nincsenek hatással a kalcium-, magnézium- és foszfortartalomra. Mind a 12 tej kalcium-, magnézium és foszfortartalma megfelelő volt, a TVE csak az arányok tekintetében talált kevés differenciát.

Spar naturpur bio és az Etyek kimérős tej kalcium-foszfor aránya volt a legközelebb az optimálishoz. A Spar naturpur biotejnek nagyobb a magnéziumtartalma, mint az Etyek kimérős tejnek, így a vizsgálatban – ha kizárólag ezek a szempontok számítottak volna – a legjobb összetételű tejnek a Spar naturpur biotejét tekinthetnénk.

A bevizsgált tejek aflatoxin-tartalma 12 tejből 9 mintában kimutatható volt, de a határértéket egyik sem lépte át, tehát mindegyik tej biztonsággal fogyasztható. A teszt során 3 tejben (Cserpes, Milk szlovákiai, Jásztej) még a kimutatáshoz szükséges minimum értéket sem érte el az toxintartalom. Mivel az ásványi anyag mennyiségének tekintetében nem születtek lényeges különbségek, az utóbbi 3 termék került az első helyre.

A legmagasabb értéket éppen az ásványianyag-tartalom szempontjából legelőnyösebb Spar Naturpur bio tejben mérték, de még ez is jóval a határérték alatt volt.

Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »