Érdekességek

Villanytaxis országot álmodnak

Bhután miniszterelnöke, Tshering Tobgay tárgyalásokat kezdett a Nissan-nal. Első lépésként jövő év márciusáig jó néhány kormányzati járművet cserélnének le a Leaf elektromos modellre, a megfelelő infrastruktúra kiépítése után.

Következő lépésben az ország 120 ezer ingázójának életét meghatározó taxikat korszerűsítenék. Ez Bhután fővárosában 3500 taxit érintene- olvasható a greenr.blog.hu-n.

Taxiként a világ több nagyvárosában kedvező eredményekkel tesztelték a Nissan Leaf-et. A nyilvánvaló környezetvédelmi és a csökkenő zajterhelési értékek mellett komoly pénzspórolást is tapasztalhattak a klasszikus taxikhoz viszonyítva, ugyanis amíg korábban egy nap alatt kb. 50 dollár értékben fogyasztott egy átlagos taxi gázolajat, addig a Nissan Leaf taxi változatánál csupán 11 dollár áramköltség keletkezett. Ebből akár 4 dollárnyi éjszakai áramforrásból is származhat, hozzásegítve az elektromos hálózat kilengéseinek kiegyensúlyozását, és a megújulók könnyebb rendszerbe illesztését.

Tobgay céljaiban 70%-os kőolajimport csökkenést fogalmaz meg, melyet jelenleg döntően a közlekedési szektor fogyaszt el. Jelenleg a legfontosabb exportcikküknek számító elektromos áram bevételeinek jelentős része éppen a kőolaj importálására megy. A kőolaj árammal történő kiváltásával hatalmas megtakarítás lenne elérhető Bhután számára, ugyanis a hegyvidéki országban található nagy esésű és bővízű vízfolyások helyzeti energiáját kihasználva egy taxi esetében 80-szoros megtakarítást is elérhetnek az üzemeltetésben.