Érdekességek

Robotok a pókerasztalnál

A robotok és a mesterséges intelligencia a jelenkor egyik legnagyobb találmánya. Leginkább az autó- és az elektronikaiparban terjed a különböző robotok használata. Ezek a gépek az ember munkáját segítik elő, az élet egyre több területén. A fejlődés az ember-robot együttes munkavégzéséhez vezet, hogy munkájukban egymást segítve, azonos térben dolgozzanak, akár már a közeljövőben is. Készülnek robotok különleges célokra is, mint például a virtuális pókerrobot.

Japánban a robotok már napjainkban is a társadalom alkotóelemei. Több mint 400.000 robotot alkalmaznak, nemcsak a gyárakban az autók összeszerelésekor. A különböző feladatot ellátó robotok a rizsföldeket gondozzák, vagy akár recepciósként tevékenykednek. A kutatások jelenleg az ennél szélesebb körben felhasználható robotok fejlesztésén dolgoznak: olyan robotok, amelyek a háztartásban, vagy az idősek gondozásában lehetnek az ember segítségére.

A kényelmetlen kötelezettségeket levehetik a gépek az ember válláról, hogy az valóban a fontos feladataira tudjon koncentrálni. Ezáltal a robotok közeli baráttá válhatnak, ha az emberek képesek lesznek elfogadni őket. A befogadásnál fontos szempont a robot kinézete, hogy milyen feladatot képes ellátni. Vajon az emberhez hasonlító vagy inkább a mesefigurákhoz hasonlító robot képes könnyebben társsá válni? Míg Japánban az emberkinézetű robotok örvendenek nagyobb népszerűségnek külső emberi tulajdonságokkal, addig az európaiak inkább a mesefigurákra hasonlító robotokat tudnák elképzelni.

Szintén fontos lehet a robotok viselkedése és magatartása is. Nem szabad kívülről vezéreltnek tűnniük, önállóan kell a saját útjukat járniuk. Tehát fontos, hogy tanulékonyak legyenek, meg kell tanulniuk a környezetükben előforduló dolgokat felismerni, és megfelelő módon reagálni rájuk.

A pókerbot

A póker robotok, más néven pókerbotok a leginkább kifinomult robotok közé tartoznak. Olyan programok, amelyekbe a póker szabályok ismeretét programozták. A mesterséges intelligenciát felhasználva arra adnak lehetőséget, hogy a felhasználó akár alvás közben is pénzt nyerhessen. A játékos helyett nemcsak döntéseket hoznak a pókerben, hanem fejlődni, tanulni is tudnak.

Vajon melyik pókerjátékos erősebb, a robot vagy az ember? 2008-ban rendeztek egy bajnokságot, melyet a Polaris nevű robot nyert meg. Ezáltal kiderült, hogy a mesterséges képes az emberi intelligenciát legyőzni.

Léteznek ingyenes, és fizetős, azaz bérbe vehető pókerbotok is. Az ingyenesen hozzáférhetőek nem rendelkeznek magas intelligenciával, könnyen kiismerhetőek, a kezdő játékosok számára jelenthetnek segítséget. Ezektől a botoktól nem várhatunk nagy nyereséget. A drágább botok azonban jóval okosabbak, kiismerik az ellenfeleiket, egyszerre több asztalon is tudnak játszani. Ha az adott asztal elkezd üresedni, automatikusan elhagyják a játékot.

A legtöbb pókerbot egészen megbízható játékot játszik, a legnagyobb előnye, hogy mint az igazán jó játékosok, ki tudják ismerni az ellenfelet. Az ellenfél adatait gyűjti a program, és idővel ennek megfelelően alakítja játékmodorát.

Forrás: http://www.pokerstars.hu