Érdekességek

Okostelefon detektor

Egy ideje lebeg már az az ötlet, hogy az okostelefonok környezeti szenzorok (is) legyenek. Ez az indok amiért a kutatók azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy technikát, amely elég kicsi és érzékeny ahhoz, hogy beleférjen egy okostelefonba és mérni lehessen vele a levegő minőségét, a külső hőmérsékletet és egyéb dolgokat.

Ezek a fejlesztések eddig még csak a laborokban maradtak, de egy ausztrál kutatócsoportnak köszönhetően egy új áttörés történt, ami azt jelenti, hogy nemsokára csak egy ujjlenyomat választ el minket az egésztől.

Egy csapat az RMIT Egyetemről létrehozta azt a technikát, amit ők csak „A nitrogén dioxid (NO2) kimutatásának első olcsó és megbízható módszere” névvel illettek. A nitrogén dioxid a szmog fő okozója és a WHO adatai szerint évente 7 millió ember halálért felelős. A gáz légúti betegségeket okozhat mind fiatal és idős korban is.

A nitrogén dioxid elsődleges forrása a fosszilis üzemanyagok, tüzelőanyagok. Első helyen állnak azok a gyárak, amelyek nagy mennyiségű káros gázt bocsátanak ki a levegőbe, illetve a diesel motoros autók, amelyek szintén nem tesznek jót a környezetnek.

A kutatók célja, hogy hozzájáruljanak a nitrogén dioxid negatív hatásainak csökkentéséhez. Ez a technika lehet a megoldás, amely elég érzékeny és megbízható ahhoz, hogy lecsökkentse a felesleges betegségeket és javítsa az emberek egészségét.