Érdekességek

Az első 3D nyomtatóval készített kerekesszék

A londoni székhelyű Layer design stúdió bemutatta a világ első, személyre szabott, 3D-nyomtatóval készült kerekesszék terveit. A Go fizikai megvalósítása a május végi Clerkenwell Design Week-re lesz kész. Termoplasztikus poliuretánból és titánból készül, és a hétköznapi felhasználókra tervezték.

A 3D-nyomtatott kerekesszékek személyre szabhatók lesznek a vásárlók igényei szerint, illetve nagyon sok újítást fejlesztettek ki a mobilitás elősegítésére. A prototípus kidolgozásával több, mint 6 hónapot dolgoztak, több kerekesszéket használó embert és egészségügyi dolgozót kérdeztek meg, hogy a lehető legtökéletesebb kivitelezést hozhassák létre.

layer-design-3d-printed-go-wheelchair-3-1020x610

Az egyik fő gond a kutatás alatt az volt, hogy a tolókocsit használók gyakran túlerőltetik magukat, főleg a nedves körülmények között. Hogy megoldják ezt a problémát, a Layer kifejlesztett egy könnyű, szénszálas küllős kereket, amelynek köszönhetően sokkal könnyebb a mozgás. Annak érdekében, hogy a felhasználók keze se sérüljön kifejlesztettek, egy olyan grip-et, amelynek sokkal jobb a tapadása is, így csökken a sérülés veszélye.

layer-3d-printed-wheelchair02-1020x610

layer-design-3d-printed-go-wheelchair-2-1020x610

A kiegészítő tulajdonságok is nagyon hasznosak. A kézifék nagyon könnyen elérhető, illetve méretre szabott lábtartót is készítenek. Egy alkalmazást is fejlesztettek, aminek segítségével nagyon egyszerűen megrendelhető a Go. Az érdeklődők beírják adataikat és kiválaszthatják a számukra tökéletes széket. Két hét alatt ki tudják majd szállítani.

Forrás: http://dezeen.com