Érdekességek

Nevada felett drónok vetik a felhőket

Az eddigi legnagyobb nyugat-amerikai szárazságot Nevadában futurisztikus módszerekkel próbálják kezelni, egészen pontosan úgynevezett "felhővető" drónokkal. Felhővető drónok emelkedtek a magasba április végén, amik ezüst-jodiddal voltak megpakolva, ami több esőt generálhat a fent lévő felhőkből. Az állam úgy véli, a drónok egy megoldás részei lehetnek, és enyhíthetik a szárazságot.

A Desert Research Institute (DRI – Sivatag Kutató Intézet), a Drone America és az AviSight közösen rakták össze a projektet, amit a nevadai kormány is támogatott. Egy Reno melletti reptéren szállt fel a drón, ami több mint 18 percig repült, nagyjából 120 méteres magasságban. A csapat “Sandoval Silver State Seeder” névre keresztelték a repülőt, Brian Sandoval kormányzó után, és Nevada nem hivatalos neve, a Silver State után. Sandoval egyébként óriási támogatója a nevadai pilóta nélküli repülőiparnak.

Drone-Sandoval-Silver-State-Seeder-1020x610

A csapat ezüst-jodidot égetett a levegőben, ami jégképződést eredményezhet a felhőkben, ezzel növelve a felhők hatékonyságát, ami szárazság idején életmentő. A ’40-es évek óta létező technológia azonban nem csinál felhőket, és nem tud egyedül véget vetni a szárazságnak, de növelheti a terület víztartalékait, és enyhíthet más időjárási problémát, például a jégesőt.

A DRI éveken át tanulmányozta az időjárás módosítási technikákat. A Drone America drónokat gyárt, és az AviSight ki tudja vizsgálni a drón által begyűjtött adatokat. Erőiket egyesítve szeretnék leküzdeni a nevadai szárazságot. “A drónok nagyban hozzájárulhatnak a természettudományok fejlesztéséhez, és rengeteg segítséget nyújthatnak nekünk a jövőben” mondta a vezető mérnök, Amber Broch. A csapat szeretne még több pilóta nélküli- és ember által vezérelt géppel kísérletezni, valamint földön lévő generátorokat tesztelni.

Drone-Cloud-Seeding-Flight-Crew-1020x610

“Ez egy hatalmas lépés Nevadának és a pilóta nélküli repülőiparnak” mondta James Fleitz, az AviSight társalapítója. “Ez a projekt kiemeli, hogy milyen változatos területeken lehet kamatoztatni a pilóta nélküli rendszereket, és megmutatja, hogy ez a technológia milyen tudományos fejlődéseket képes előrelendíteni.”

Ha Nevadában magasan szállnak a drónok, nagy esőzés várható.

Forrás: http://theverge.com