Érdekességek

Ausztrál, palackozott levegőt árulnak Kínában

2016.05.09. - 18:47  |  Nincs hozzászólás

Egy nagyon egyszerű ötletből jött létre egy ausztrál vállalkozás: a friss levegőt össze kell gyűjteni és el kell juttatni a légszennyezett Kínába. A Green & Clean Air, amelyet John Dickinson és Theo Ruygrok alapított, számos helyszínről gyűjti össze a legtisztább levegőt. Ilyen például, a Kék-hegység vagy Tasmania. Akkora a kereslet, hogy már új-zélandi levegőt is árulni fognak. 20 ausztrál dollárba kerül egy doboz, így kimondhatjuk, hogy a levegő luxuscikk lett.

Minden dobozban körülbelül 130-140 mély lélegzetnyi tiszta levegő van, amelyhez jár egy speciális maszk is. A fogyasztók azt mondták, hogy minden levegőnek kicsit más az íze, például a hegyi levegőnél egy csipetnyi eukaliptusz is érezhető. Nagy mennyiségben exportálnak Kínába, de Ausztráliában is megvásárolhatóak, ugyanis sok ázsiai turista járja Ausztráliát, így haza tudnak vinni egy kis tiszta levegőt.

Az ötlet onnan született, hogy pár évvel ezelőtt Ruygrok Kínában volt, ahonnan visszatérve teljesen ledöbbent, hogy mennyivel másabb a levegő minősége a két kontinensen. Úgy döntött, hogy mindenképp megtalálja a módját annak, hogy megoszthassa a tiszta levegőt az arra rászorulókkal. Így alakult ki a dobozos levegő.

green-and-clean-air-02-1020x610

Ami meglepő, hogy nem a Green & Clean Air az első cég, aki profitot teremtett a friss levegővel. Egy kanadai cég már hasonló koncepcióval betört a piacra, ami érthető is, mivel a kínai légszennyezettség annyira magas szinteket ért el, hogy becsélesek szerint naponta több, mint 4000 ember hal bele. Aktivisták már 2010 óta használnak sűrített levegőt, hogy felhívják a társadalom figyelmét a hatalmas problémára.

A kínai kormány azt ígérte, hogy 2020-ra 60 százalékkal csökkenti az állami tulajdonban lévő erőművek szennyezését. Hogy addig hány palack tiszta levegő fog elfogyni? Ez egy nagyon jó kérdés.

Forrás: http://inhabitat.com

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »