Érdekességek

Liz – a napelemekkel ellátott lakóhajó

A londoni otthon krízis elérte a tetőpontját. A szűkülő házkínálat miatt egyre drágábbak az albérletek és egyre több ember kényszerül alternatívát találni a lakások helyett. Marco Monterzino is úgy döntött, mint sok londoni lakos, lakóhajóra költözött. De ezt nem is akármilyen módon: a torinoi születésű designer átalakított egy hajót a saját stílusára, mindezt úgy, hogy még megújuló energiát is használ mellé. Az otthon neve Liz lett.

Eredetelig a hajót jégtöréshez építették és munkás hajó volt. A Liz történelme 1908-ig nyúl vissza és Észak-Angliában egy szénbányászati régióban használták. A 18 négyzetméteres otthon tágasságát Monterzino megpróbálta a lehető legjobban megoldani, ehhez a természetes fényt is felhasználta, hogy még inkább annak tűnjön. Természetesen a fehér szín dominál és az egyterű elrendezést egyedi, testre szabott bútorok is segítik.

Icebreaker-LIZ-by-Marco-Monterzino-2-1020x610

Icebreaker-LIZ-by-Marco-Monterzino-5-1020x610

Icebreaker-LIZ-by-Marco-Monterzino-9-1020x610

A történelmi hajót több, mint két hétig lehet off-grid szinten üzemeltetni, köszönhetően a kitelepített napelemeknek és az átalakított hajó adottságainak. Egyedi szigetelést kapott, amelynek köszönhetően a költségek is lecsökkentek.

Icebreaker-LIZ-by-Marco-Monterzino-3-1020x610

Icebreaker-LIZ-by-Marco-Monterzino-6-1020x610

Icebreaker-LIZ-by-Marco-Monterzino-12-1020x610

Forrás: http://www.domusweb.it