Érdekességek

India új szuperszámítógépe

Az indiai kormány 60 millió dollárt költ egy szuperszámítógép létrehozására, amelynek egyetlen célja van: a lehető legpontosabban előre jelezni az időjárást. A nagy esőzések és monszunok nagyban befolyásolják a mezőgazdaságot, így könnyű megérteni, hogy miért döntött így a meteorológiai hivatal. A rendszer 3D modellezéssel fogja bemutatni az időjárást, így még könnyebben érthető és elemezhető lesz.

A jelenlegi előrejelző rendszert még a brit uralom alatt alakították ki és statisztikai modellezést használ. Igaz széles trendeket is meg tud mutatni a hagyományos technológia, de nem mindig pontos. Példaként említhetnénk a híres 2009-es indiai aszályt, ahol 22 százalékkal kevesebb csapadék hullott le, katasztrofális hatással az ország 235 millió földművelőjére. Ezt a rendszer nem jelezte előre.

india-monsoon01-1020x610

A pontosabb monszun előrejelzések berobbantanák az indiai gazdaságot: a Reuters becslései szerint, 15 százalékkal növelhetnék a mezőgazdasági termeléseket, köszönhetően annak, hogy meg tudják becsülni mikor a legérdemesebb elvetni a növények magjait. Ha még jobban a számok mögé nézünk, akkor ez azért is hasznos, mert India GDP-jének 18 százalékát a mezőgazdaság hozza. Az új szuperszámítógép várhatóan a következő évtől már működni fog és a tervek szerint tízszer gyorsabb lesz, mint a jelenlegi rendszer.

Forrás: http://inhabitat.com