Érdekességek

Nem mindenhol probléma a globális felmelegedés

A Kanada északi erdeiben élő fák számára a globális felmelegedés nem is jelent akkora gondot, mint a világ többi részén. Quebeci és amerikai kutatók már az 1960-as évek óta vizsgálják a terület feketefenyőit, hogy megértsék, pontosan hogyan reagálnak a fák a különböző időjárási jelenségekre. Az eddigi eredményeik és felfedezésük pedig reményt jelenthet sokak számára: ezek az erdők talán még előnyre is szert tudnak tenni, és gyarapodhatnak a klímaváltozás miatti melegtől.

A tudósok 26.000 feketefenyő gyűrű-adatait és növekvési sebességét vizsgálták meg. Azonban a 49. északi szélességi fok környékén növő fák adatait nézve valami rendkívül meglepő jelenségre lettek figyelmesek. Az ettől a szélességi körtől délre lévő fák szenvedtek az egyre melegedő és szárazodó időtől. Viszont ettől északra ez megváltozik. Ezek a fák jobban nőnek a melegebb időnek köszönhetően.

“A tudósok egyet értenek abban, hogy ezek az északi erdőségeknek jót jelenthet a globális felmelegedés, mivel ezek a fák szinte alig tudtak életben maradni a korábbi, alacsony hőmérsékletben.” – nyilatkozta a tanulmány vezetője, Loïc D’Orangeville.

Canada-Boreal-Forest-1020x610

Ahol ezek a fák nőnek, ott általában hosszúak a telek és zordak a körülmények. Azonban, ha a tél megrövidül a globális felmelegedés miatt, a fáknak több idejük van a növekedni. Persze bárkiben felmerülhet, hogy a melegebb idő miatt nem kell-e több víz a fáknak, de a kutatók úgy vélik a melegebb idő, hosszútávon nagyobb előnyt jelenthet, mint amennyi problémát okozna a felhasználható ví mennyiségének csökkenése.

A Harvard ökológusa és a tanulmány társszerzője, Neil Pederson azt mondta “Ez a remény. Az adatok azt mutatják, hogy ezek az erdők dinamikailag is jók lehetnek. A fák azt mondják, ez nem is olyan rossz.”

Forrás: http://inhabitat.com