Érdekességek

A Föld légköre léket kapott

A Föld léket kapott. Naponta több mint 90 tonnányi anyag szivárog ki a Föld felső atmoszférájából az űrbe. Bár ez ijesztő lehet, de azt szögezzük le, hogy több mint 5 billiárd tonnát nyom az atmoszféra, szóval ez a 90 tonna meg se kottyan a Földnek. Mindezek ellenére a tudósok nyomon követik a jelenséget, mert ez segíthet megérteni, hogy mi teszi ezt a bolygót élhetővé számunkra.

Még 2000-ben indította útjára a Cluster küldetést az Európai Űrügynökség (ESA), aminek keretein belül négy műholdat lőttek fel, amik adatokat gyűjtenek a Föld atmoszférájáról és mágneses mezejéről. A küldetés egy másik fő célja, hogy vizsgálja a Nap és a Föld közötti mágneses kölcsönhatást.

Image converted using ifftoany

A Napból érkező napszélben lévő részecskék egy kis százaléka a Földet a pólusain éri el, emiatt pedig az atmoszférában lévő anyagok kiléphetnek az űrbe. Eddig a tudósok úgy gondolták, a pólusoknál csak ezek az anyagok vannak jelen, ám az 1990-es évek óta már tudják, hogy az atmoszféránk folyamatosan tűnik el.

main-qimg-be67602430f11d5561bc0edfb37260b7

Ha a jelenséget sikerülne megértenünk, az segíthetne a tudósoknak meghatározni, hogy mi teszi lakhatóvá a bolygónkat. Példának okáért említsük meg a Marsot, ami a jelen feltételezések szerint egykor lakható volt, de mára a légköre teljesen kimerült. Elméletileg azt a tudást, amit ennek a megértésével szereznénk, alkalmazhatnánk bármilyen más légkörrel és mágneses mezővel rendelkező bolygó esetében. “A jelenség megértése kulcsfontosságú lehet az élet kialakulásához vezető folyamatok vizsgálatában.” – mondta Arnaud Masson, az ESA Cluster misszió megbízott kutatója.

040914

“Mindent tudnunk kell a saját, élhető bolygónk atmoszférájáról, hogy az Univerzum más bolygójain is pontosan tudjuk vizsgálni a légkört. Hogy miért van pont a Földnek egy olyan légköre, ami megteremti az élethez szükséges feltételeket, még nem tudjuk. De a Cluster küldetéshez hasonló missziók pont ezért fontosak a számunkra.” – nyilatkozta Philippe Escoubet, a Cluster misszió egy másik kutatója.

Forrás: http://www.esa.int/ESA