Érdekességek

Már a lámpák is okosak

Rohanó világunkban egyre több az "okos" jelzővel (vagy ennek szinonimájával) ellátott árucikk. Okostelefon, okosóra, intelligens mosópor, az ember nem is tudja ilyen gyorsan kapkodni a fejét a technikai újításokra. És, hogy megint legyen mire felkapni a fejünket, itt van Luke Roberts, Fluxo névre keresztelt okoslámpája.

Voltak már wifi-vel ellátott lámpák, amit telefonunkkal tudtunk ki-be kapcsolni, sőt még olyan is, amiben beépített hangszóró volt. Azonban a Fluxo úgy került fel a Kickstarter-re, mint “a világ első valódi okoslámpája”. A lámpában 300 fehér és színes LED kapott helyet, amik gyűrűkben helyezkednek el a lámpa alján és tetején, így egy alkalmazásból könnyedén beállíthatjuk, hogy milyen színű, erős fény világítson, és hogy direkt fényt kapjon a szoba vagy indirektet. Sőt ujjunk mozgatásával az applikáción belül azt is beállíthatjuk, hogy a szoba mely részei kapjanak fényt. Ezzel az egy lámpával annyi mindent el lehet érni, amihez több fényforrásra lenne szükség, ha máshogy kívánnák megoldani.

lamp3

Az alkalmazásban akár menthetjük is a beállításokat, szóval könnyen válthatunk az előre beállított fényviszonyok közül. Akár azt is beállíthatjuk, hogy amint elhagyjuk a szobát kikapcsoljon, s amikor visszaérünk bekapcsoljon. De akár a villanykapcsolót is ráköthetjük, így annak fel-le kapcsolásával az korábban mentett beállítások között váltogathatunk.

lamp2

A Kickstarter-en 33 nappal a kampány vége előtt már összegyűlt a kitűzött pénz 112%-a. Habár a fejlesztők már tesztelték a lámpa prototípusát, még rengeteg minden van hátra, mielőtt mi is beszerezhetnénk egy Fluxo-t. Ha minden a terv szerint megy augusztus végén már kapható is lesz, 399€-ért.

lamp4

lamp

Forrás: https://luke-roberts.com/