Érdekességek

Honnan jött a meteorit?

Meteoritok szinte minden nap hullanak a Földre, azonban egy 2000-ben ideérkező kövületet még napjainkban is vizsgáltak. 16 évvel a landolás után a tudósok végre megállapították, hogy a British Columbia-ban, Kanadában földet ért kő a Naprendszeren kívülről érkezett.

Az ember csak legyintene rá. Azonban ennél sokkal többről van szó, mivel ez az első olyan meteorit, ami bizonyítottan nem ebből a Naprendszerből érkezett hozzánk. A Földre érkező legtöbb meteorit a Mars és a Jupiter közti aszteroidákból származnak, ellentétben a “Tagish-tó meteorittal”. A kutatók úgy vélik a Neptunuszon kívülről érkezett, az úgynevezett Kuiper-övről. Ez az öv nagyjából 30-szor, 50-szer távolabb van a Naptól, minta Föld, vagy ha úgy jobban tetszik, 4,5-7,4 milliárd kilométerre.

meteor2

A Colorado állambeli Boulderben található Southwest Research Institute kutatói éveken át dolgoztak azon, hogy megállapítsák a kő eredetét. Az alkotóelemei hasonlóak a többi meteorithoz, de nem egyeznek meg teljesen. A legfőbb alkotóelem természetesen a szén, azonban sokkal több aminosavat tartalmaz, mint a Mars és Jupiter közötti meteorok. Persze pont kapóra jött mindenkinek, hogy megtalálták a meteorit eredetét, ugyanis a NASA épp most hagyta jóvá, hogy a New Horizons műhold a Kuiper-övbe menjen megvizsgálni egy prózaian 2014 MU69 névre keresztelt égitestet. Viszont a műhold 2019 januárja előtt biztosan nem éri el az objektumot, vagyis még várnunk kell, hogy teljesen fény derüljön a 2000-ben földet ért kő rejtélyeire.

Forrás: http://motherboard.vice.com/