Érdekességek

Ilyen lesz az olimpia 4 év múlva

Amikor 1964-ben Japánban rendezték meg az olimpiát, az ország a felkészülési idő alatt egyetlen dolgot tartott szem előtt: a "mottainai" koncepcióját, ami magyarul annyit tesz, "ne pazarolj". Ennek szellemében alkották meg a játékok idejére a Tokaido Shinkansen vonatot, ami akkor forradalmasította a közlekedést. A 2020-as olimpiának is ugyan ezzel a mottóval vágnak neki, vagyis, hogy ne csak az olimpia idejére gyártsanak dolgokat, hanem maradandót alkossanak, és mindezt persze a lehető legolcsóbban, elkerülve a 2014-es Sochi-ban rendezett téli olimpia rossz hírnevét, miszerint 51 milliárd dollárba került a teljes esemény megrendezése, és így sem készültek el a szállodák időre, amik azóta üresen állnak.

Hidrogénnel működtetett falu

tokyo

Tokyo-ban már 367 millió dollárt különítettek el arra a célra, hogy az olimpiai falut teljes mértékben hidrogénnel üzemeltessék. “A játékok végeztével a falu egy környezetbarát lakóövezet lesz, amit egy következő generációs hidrogén-rendszer fog működtetni” – mondta egy szóvivő, Hikariko Ono.

Nem elég a 4K

tokyo3

Azoknak, akik az otthonuk kényelméből csodálnák a versengést 4 év múlva, nyugodt szívvel vehetnek egy 8K UHD TV-t, ugyanis a teljes eseményt 7.680 x 4320 pixeles gyönyörben nézhetjük végig.

Bioüzemanyaggal repülni

tokyo6

Az Airbus és a United már kísérletezett bioüzemanyaggal, többek közt használt napraforgóolajjal és algával, azonban most az Boeing és az All Nippon Airlines is kísérletezik hasonlókkal, leginkább számunkra fogyaszthatatlan növényekkel. Több japán vállalat is gőzerővel dolgozik azon, hogy a technológia teljesen működőképes legyen az olimpia idejére, így az odaérkezők a repülőúttal nem károsítanák a környezetet.

Kérem vigyen a megnyitóra!

tokyo4

Japán miniszterelnöke, Shinzo Abe azt nyilatkozta a robot taxik már működésben lesznek 2020-ra. A vezető nélküli taxikat már márciusban elkezdték tesztelni, amik egyelőre még javításra szorulnak, de ha hihetünk a szervezőknek, 2020-ban az olimpiára látogatók már telefonnal “inthetik le” a kocsikat.

Szellem, vagy hologram?

tokyo5

A Mitsubishi Electric már ki is fejlesztett egy olyan technológiát amivel valódi, három dimenziós hologramokat tudnak kivetíteni, ellentétben a jelenleg használt 2D-s technológiával, amik csak egy bizonyos szögből láthatóak. Ugyan ez nem segíti elő a japán társadalmat, és pazarlásnak tűnhet, de az biztos, hogy ez lenne a 2020-as olimpiai játékok csúcsa.

Forrás: http://www.popsci.com/