Érdekességek

Szürreális terv a Föld hűtésére

Egy olasz építész társulat előállt egy igen csak meglepő ötlettel, amivel kordában tudnák tartani a globális felmelegedést. A Globális Hűtő Felhőkarcolót az űrben építenék meg, így egy hűtőrácsként szolgálna a Föld és a Nap között, ezt pedig a szerkezetbe épített ventilátorok segítségével érné el.

Az építészeket egyértelműen a klímaváltozás inspirálta, és az a tény, hogy eddig nem igazán látszik a törekvés egy globális megoldás keresésére és kivitelezésére. Lokális megoldások eddig is születtek, sőt a Klímacsúcsok is ezt a “globális megoldást” segítenék elő, de összességében ez a probléma továbbra is megoldatlan.

vent5

A szélenergiával “működő” Hűtőtorony hasonlóan működne, mint egy Naptorony, vagyis megújuló energiaforrásokkal üzemeltetnék, és elősegítené a globális felmelegedés megállítását. A Földről nézve máshogy nézne ki az épület ha mondjuk az egyenlítőn állunk és máshogy, ha az Északi-sarkon.

vent6

Egyelőre még nincs valós, technikai háttere a dolognak, sőt az sem tiszta, hogy ez mennyire árnyékolná le a Földet, de figyelemfelkeltő koncepciónak tökéletes. A tervezők is mondták, ez volt az elsődleges céljuk, hogy felkeltsék az emberek figyelmét.

vent2

vent

Forrás: http://www.paoloventurella.it/