Érdekességek

Hurrikán méretű trópusi vihart észleltek

Amerika legnagyobb drónjait, a Global Hawk-okat arra tervezték, hogy egy kényelmes 18.000 méteres magasságban lebegjenek háborús területek felett, és napokig szögezzék lefelé a kameráikat. Egy ilyen drón rögzített egy igen különleges meteorológiai jelenséget.

A NASA-nak is van egy ilyen drónja, ám az az Amerikai Légierő, szürkére festett drónjaival ellentétben fehér színű, és a múlt héten egy Gaston nevezetű trópusi vihart térképezte fel 84 szondával, és a begyűjtött adatok alapján a Gaston már hurrikánná nőtte ki magát. A dologban az a legérdekesebb, hogy egy alapvetően katonai célokra tervezett eszközt milyen jól lehet kamatoztatni máshol is.

drone2

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) közleménye szerint a Gaston belsejében 120 km/h-s szél fúj, amit a Nemzeti Hurrikán Központban már hurrikánnak könyveltek el, azonban a napokban visszaminősítették trópusi viharrá. Mindenesetre felkészítették a vihar irányában lévő területeken élőket, hogy készüljenek fel a Gastonra. Ugyan most a Gaston csak egy vihar, de a drónnak köszönhetően a kutatók láthatták, ha csak egy rövid időre is, hogy Gaston ismét hurrikánná növekedhet.

Forrás: http://www.popsci.com/