Érdekességek

24.000 km-es túraút épül Kanadában

2016.09.06. - 14:07  |  Nincs hozzászólás

Még 1992-ben indult egy program Kanadában, aminek a fő célja az volt, hogy az embereket kicsábítsák a természetbe. Ennek fényében kezdték el megépíteni az országot keresztülszelő túraútvonalat, ami természetesen teljes mértékben tiltott terület az autóknak, ellenben örömmel látják itt a biciklizni, futni, vagy csak túrázni vágyókat.

A dolog pikantériája, hogy az útvonal 26%-a vízen megy keresztül, szóval még az evezős sportok kedvelői sem maradnak ki a mókából. És most úgy néz ki, jövőre teljesen be is fejezik a munkálatokat. A The Great Trail honlapja szerint a kanadai lakosok 80%-a kevesebb, mint fél órányira lakik az útvonal valamely pontjától, így csak igen keveseknek adatott meg a kifogás, hogy "messze van". Ez az ambiciózus projekt persze felkeltette az európaiak figyelmét is, nem egy hír jelent meg az elmúlt húsz évben az építés alatt álló bicikli "szuper autópályáról". A túraútvonal Új-Fundlandon kezdődik, vagy az úgynevezett "Zéró Kilométernél" és innen Nyugatnak tart, egészen a fehér, északi Brit Kolumbiáig, ahová kereken 24.000 km, más-más terepű út vezet el.

canada5

Európa szerte a biciklizést, mint a zöld-utazás egy formáját használják, és az összes, ezzel kapcsolatos kampányt is ennek szellemében hirdetik ki, a The Great Trail azonban nem csak jobb utazási feltételeket biztosít a kanadai bicikliseknek, hanem számtalan lehetőséget arra, hogy megismerhessék országuk változatos természetét. Séta, túrázás, biciklizés, evezés, lovaglás, motorosszánozás - csak pár, a honlap által említett ajánlott közlekedési formákból.

canada2

Más hasonló kezdeményezések is születtek a világon, ám közel sem ekkora méretűek. Németországban már átadták a 100 km-es bicikli-autópálya első szakaszát, az Egyesül Államokban pedig már bőszen folynak a tervezések és egyeztetések, hogy megépítsék a keleti-part bicikli "zöld-pályáját".

canada4

Forrás: http://www.mtlblog.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »