Érdekességek

Biomérnöki siker a birkákba ültetett műér

“Azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen szívrendellenességgel születnek olyan csöveket ültetnek a testükbe, amit időről időre ki kell cserélni, mert, ahogy ezek a gyerekek nőnek, ezek nem nőnek velük. Az újabb operációk pedig folyamatos veszélyt jelentenek számukra. Ezért olyan fontos ez az eredmény, mert az ő sorsukat könnyíthetnénk meg, vagy ami még jobb, az életüket menthetjük meg.” – írta a tanulmányban Robert Tranquillo.

bioér2

Ezek az új “csövek” a procedúra elején pudingszerűek, és egyáltalán nem keltik egy artéria hatását, azonban a végére ezek majdnem teljesen megszilárdulnak, és a bennük lévő biológiai anyagoknak köszönhetően a gazdatesttel együtt nőnek. A fehérjéket a test nem tudta megkülönböztetni a sajátjaitól, így idővel a szervezet azoknak a részeknek is elkezdett tápanyagot termelni, ennek köszönhetően azok együtt tudtak nőni a többi érrel.

A csapat a jövőben több állatba is szeretne ilyeneket ültetni, és jelenleg azon dolgoznak gőzerővel, hogy emberbe ültethető műereket hozzanak létre. Tranquillo szerint jó úton haladnak, és a 100%-os siker megmutatta, hogy a technológia valóban működik.