Érdekességek

Kínában már épül a leghosszabb üveghíd, ami más rekordot is megdönthet

2017-ben átadják Kínában, a Zhangjiajie Grand Canyon feletti átívelő, a világ leghosszabb, és legmagasabban fekvő üveghídját. A híd megközelítőleg 425 méter hosszú lesz, és a canyon alja felett kb. 300 méterrel fog függeni. Az üveghíd nem csak az adrenalin függők Mekkája lesz majd, hanem azoknak is ajánlják majd, akiknek tetszett James Cameron 2009-es Avatar-ja, mivel a canyon szolgált Pandora látképének alapjául.

A híd megépítéséhez az építészek már felhúztak négy támogató tornyot a canyon falaiban. Az acél váz közé pedig 120 üveg panelt fognak berakni, ami egyszerre 800 turistát fog elbírni. Mivel a tartósság elég kritikus pont az ilyen hidaknál, minden panel három rétegű, egyenként 5 centis edzett, üvegből készült. Így ha egy réteg meg is reped, még mindig tart a másik kettő.

bridge1

Az üveg tűrőképességét 25 önkéntessel tesztelték, akik ezeken a paneleken ugráltak hosszú órákig. A valódi adrenalin függők nem csak a 3 hinta egyikén hintázhatnak majd, amik egyébként a hídról fognak lógni, de a rekord méretű, 265 méteres bungee jumping-ot is kipróbálhatják.

Forrás: http://www.popsci.com/