Érdekességek

Művek őszi falevelekből

Itt van az ősz, naptárilag és csillagászatilag is, és reméljük hamarosan időjárás szintjén is beköszönt. Azonban, amíg mi erre várunk, és csak nézzük, ahogy a falevelek lassan elkezdenek hullani a fákról, a művészek nem pihennek. Néhány igen kreatív alkotó a lehullott falevelekből készített valami igazán elképesztőt. Ezeket gyűjtötte össze az inhabitat.com, és kiválogatta a 6 legjobbat közülük, amit most mi is bemutatunk.

Andy Goldsworthy Föld-művészete

andy1

Andy Goldsworthy, Japanese maple/leaves stiched togehter to make a foating chain/the next day it became a hole supported underneath by a woven briar ring, Ouchiyama-Mura, Japan (1987)

Van egy olyan technika, ahol a művész csak a természetben előforduló anyagokat használ, és azokból készít egy installációt, vagy képet a földön. A lehullott falevelk Goldsworthy egyik kedvence, leginkább a színek különbözőségét szereti bennük a legjobban, mint az látszik is alkotásán.

Owen Mortensen organikus levél-művészete

owen1

Kevesen képesek olyan elegáns és letisztult alkotást létrehozni természetes anyagokból, mint Owen Mortensen. A legújabb szériájában a levelekről eltávolít egy keskeny sávot, majd úgy rendezi be őket, hogy ezek egy vonalat alkossanak. Az eredmény varázslatos.

Walter Mason Föld-művészete

walter1

walter2

Még egy föld-művész. Ezúttal a német Walter Mason munkáit láthatjuk. Ő is kifejezetten kedveli a leveleket, azonban gyakori eszközei a víz, fű, és bogyók. Mason úgy használja a leveleket, hogy azok egy gyönyörű geometriai képződményt adjanak.

Lorenzo Duran levél kivágásai

lorenzo2

lorenzo1

A spanyol Duran úgy vág ki levelekből részeket, hogy azok egy tájkép, ember, vagy bármilyen más szimbólum sziluettjét adják. Duran-t saját bevallása szerint az inspirálta, hogy elmélyüljön ebben a művészeti ágazatban, hogy látta, ahogy a hernyók lukakat rágnak a leveleken, amik néha kísértetiesen hasonlítottak valamire.

Sylvian Meyer levélformációi

meyer2

b

Ha már színesek a levelek, rendezzük úgy őket, hogy valamit kirajzoljanak, nem? Ezzel az alapfilozófiával járja az őszi erdőket a francia Sylvian Meyer is, aki a föld vásznán a levelekkel fest.

Tradicionális kínai levélkaparás

china1

Kínában, Indiában és Pakisztánban is gyakran úgy tisztelegnek a művészek a természet előtt, hogy nem hagyják kárba veszni a lehullott leveleket. Ezeket óvatosan lekapargatva hoznak létre képeket, vagy “másolatokat” híres festményekről.

Forrás: http://inhabitat.com/