Érdekességek

Mondd meg kit hiteleznél, megmondom ki vagy!

2016.10.26. - 14:12  |  Nincs hozzászólás

A körülöttünk lévő világ hitelekből épül, így a pénzintézetek felelőssége is óriási abban, hogy mely szektorok virágoznak, vagy épp stagnálnak hazánkban. Van egy bank, amelynek a hitelbírálati szempontjai között nagyot nyom a latban a klasszikus mutatók mellett az is, hogy a projektcél társadalmilag hasznosnak tekinthető-e.

„Közösségi bankként kissé másképp közelítünk egy-egy hitelkérelmet, mint a kereskedelmi bankok többsége. Egy ún. Social Impact Scoring rendszer alapján felmérjük azt is, hogy egy adott beruházás környezetileg, gazdaságilag és társadalmilag milyen hatással van a világra, és amennyiben azt látjuk, hogy a végeredmény pozitív, azt figyelembe vesszük a döntéshozatalnál is. Emellett, talán mondanom sem kell, hogy bizonyos tevékenységek finanszírozásától eleve elzárkózunk.” – meséli Pozsonyi Gábor, a MagNet Magyar Közösségi Bank vezérigazgató-helyettese, aki akkor lenne elmondása szerint a legboldogabb, ha a bank világgá tudná kürtölni, hogy kik az ügyfelei.

A MagNet Banknál van azért erre is példa, hiszen a Mentor és Szféra közösségi hitelek által finanszírozott ügyfelek lemondanak a banktitok intézményéről, méghozzá azért, hogy a bank betétesei támogatni tudják őket megtakarításaikkal, amellett, hogy normál piaci kamathoz jutnak lekötéseik után. Ilyenkor a bank honlapján lévő adatokból kiderül, mind a hitelcél, mind pedig az, hogy milyen összegű betétállomány gyűlt össze egy-egy ügylet mögött, és ez mennyivel csökkentette a hitelfelvevő törlesztőrészletét.

Emellett a Bank folyamatosan aktívan is keresi a kapcsolatot olyan projektekkel, melyek a fenntarthatóság irányába mutatnak. Ahogy Facebook oldalukon írják: a világot jobbító dolgok létrejöttét segítik minden banki eszközzel.

Melyek azok a szektorok, amiket a legszívesebben finanszíroznak? Az alternatív energiaforrások területén (pl. napelemparkok, elektromos mobilitás) és az oktatás finanszírozásában a Közösségi Bank kitettsége összességében meghaladja a 2,5 milliárd forintot, a magyar filmgyártás előfinanszírozásában alapvető szerepet vállalnak, de emellett jelentős erőforrásokat allokálnak fair trade, közösségi és civil projektek finanszírozására is. Az egészségmegőrzés, egészségügy és környezetvédelmi projektek összesen közel 2 milliárd forintot tesznek ki a hitelportfólióban.

unnamed2

A klasszikus rendszerben a bankok leveszik ügyfeleik válláról a döntés felelősségét, és csupán azt ígérik, hogy kamatostul fizetik vissza megtakarításaikat. – mondja a bank vezérigazgató-helyettese – Mi ezzel szemben a MagNet-nél szeretnénk a közösségi ügyfeleinket aktívan bevonni ezekbe a döntésekbe, és azt a jó érzést nyújtani nekik, hogy a pénzük valamilyen önmagán túlmutató, hasznos célt szolgál.

Forrás: https://www.magnetbank.hu/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »