Érdekességek

Tudjuk, milyen lesz a tél!

Elképesztően nehéz megjósolni a teleket Észak-Amerikában és Európában. Az időjárást itt az Észak-Atlanti Oszcilláció (NAO) befolyásolja, ami nagyon megnehezíti a tudósok munkáját. Ez azonban most változhat, mivel az Egyesült Királyság Met Office-ában lévő szuperszámítógép akár egy évvel előre meg tudja mondani, milyen lesz a tél.

A Met Office kutatói szerint a NAO-ban lévő légnyomásváltozás befolyásolja leginkább Európa időjárását telente. A szuperszámítógép ezt figyeli meg és végez számításokat, így egy évvel előre meg tudja jósolni Európa és Észak-Amerika téli időjárását. Nem kizárt azonban, hogy az oszcilláció a világ más pontjain is befolyásolhatja az időt, jelenleg azt kutatják mennyi köze van a NAO-nak a kínai telekhez.

Met-Office-Winter-Predictions-1020x610

A Nature Geoscience-ben közölték kutatásaik eredményeit a Met Office munkatársai. Elmondásuk szerint ez nem csak kényelmi szempontból jó, hogy “tudjuk milyen lesz a tél jövőre”, de gazdasági előnyei is lehetnek a találmánynak. Például az utasszállító cégek sokkal hatékonyabban tudják megtervezni a téli időjárás tudatában a menetrendeket.

Met-Office-Supercomputer-1020x610

A szuperszámítógép tavaly augusztusban állt munkába, amire a kormány 97 millió fontot költött. A gép szerint az idei tél általánosan hűvösebb és szárazabb lesz, mint tavaly volt.

Forrás: http://www.metoffice.gov.uk/