Érdekességek

Algákkal világító lámpa

Pierre Calleja, egy francia biokémikus tervezett egy lenyűgöző, környezetbarát lámpát, ami átveheti a jelenlegi utcalámpák és parkolóházak lámpáinak a helyét. A lámpához ráadásul semmilyen elektromosság nem szükséges, és a széndioxid kibocsátást is csökkenti.

A szerkezetben világító zöld algák kaptak helyet, a lámpa az általuk előállított energiát hasznosítja, ami a fotoszintézis alatt keletkezik. Az algák pedig a körülöttük lévő széndioxiddal táplálkoznak, így még tisztítja is a levegőt. Calleja úgy tervezte a lámpát, hogy az energiát el is tudja raktározni, így azt akár később is fel lehet használni, így ha a lámpákat olyan helyre viszik, ahol az algák nem tudnak fotoszintetizálni még akkor is működik plusz energia nélkül. Egyetlen lámpa nagyjából egy tonna szenet képes kivonni a levegőből egy év alatt, erre nagyjából 150-200 fa képes ugyan ennyi idő alatt.

Pierre Calleja, manager of French firm Tyca, specializing in ichthyology, checks prototype street lamps filled with chlorella seaweed in his laboratory in Libourne, southwestern France, December 11, 2007. Calleja has filed a patent application for this prototype that captures CO2 and expels oxygen, helping to fight the greenhouse effect.      REUTERS/Regis Duvignau  (FRANCE)

Calleja azonban nem csak a lámpákhoz használja a mikróalgákat. A csapatával együtt (FermentAlg) már számtalan területen hasznosítják őket, Omega 3 forrásként, különböző kozmetikumok alapanyagaként, sőt bioüzemanyagként is. Ha beindul a tömeggyártás, ezekkel a lámpákkal nem csak a globális felmelegedés ellen, hanem a légszennyezés ellen is lehet majd küzdeni.

lamp3

Forrás: http://www.fermentalg.com/en/