Érdekességek

Kutatók digitalizálják a világ összes állatát

Földünk több, mint 1 billió egyedi állatfajnak ad otthont. A budapesti állatkertben ebből az 1.000.000.000.000 fajból "csupán" 870-et csodálhatunk meg. Viszont a University of Massachusetts Amherst tudósai most azon dolgoznak, hogy az összes, jelenleg Földön megtalálható fajról készítsenek egy 3D modellt.

A tudósok, akik a nagy felbontású, színes, 3D állatárat (Digital Life) készítik azt remélik, ha máshogy sajnos nem, de legalább így megőrizzék a bolygó biodiverzitását, ami most kiemelkedő feladata az emberiségnek. “Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Beastcam technológiát használva egy digitális örökséget állíthatunk össze a Föld élőlényeiről. Persze ez nem egy olyan munka, amit egy emberöltő alatt meg lehet csinálni, mi több, ez egy folyamatos dokumentálás, de nagy örömünkre szolgál, hogy mi indíthatjuk el ezt az egészet. Digitálisan megörökíteni a Föld élővilágát most különösen fontos, tekintve, hogy elképesztő sebességgel tűnnek el fajok nap mint nap.” – mondta Duncan Irschik, a csapat vezető biológusa.

life2

A Beastcam, amit használnak egy harminc Canon G16 kamerából álló szerkezet, aminek a közepére helyezik az állatokat. A kisebb állatokhoz készítettek egy kis, kézi kamerát is. A Beastcam és a kisebb társa folyamatosan készít képeket az állatokról, amit később egy 3D modellező programmal összemontázsolnak egy állat modellé. A Beastcam-mel fotóztak már hüllőket, skorpiókat és cápákat is. Jelenleg is azon dolgoznak, hogy minél több állatkert és szervezet biztosítson számukra fotóalanyokat. A következő állatok – veszélyeztetettségük miatt – a békák és tengeri teknősök lesznek.

life1

A csapat azt tervezi, hogy a Digital Life-ot egy mindenki által elérhető weblapra töltik majd fel, így bárki ingyen gyönyörködhet az állatokban. Ez a platform amellett, hogy egy ilyen ambiciózus projektnek ad helyet, egy tökéletes hely arra, hogy felhívják az emberek figyelmét az állatvédelem fontosságára. A WWF kutatásai szerint jelenleg nagyjából 1.000-szer, 10.000-szer több faj hal ki, mint ami “természetes” lenne, vagy mint amennyi kihalna, ha mi nem lennénk a bolygón.

life5

Egy ekkora krízis közepén oda kell figyelni a Digital Life-hoz hasonló projektekre, mivel ezek nem csak dokumentálják az állatvilágot, de egy egész generáció figyelmének helyezheti középpontjába a biodiverzitás megőrzését.

Forrás: http://www.digitallife3d.com/