Érdekességek

Díjnyertes lett a papírból készült biciklis sisak

2016.11.17. - 23:07  |  Nincs hozzászólás

A kerékpározás is bőven rejteget veszélyeket, ezért elengedhetetlen, hogy legyen nálunk bukósisak. Isis Shiffer, az idei James Dyson Díj nyertese is sokat biciklizik. Ötletet is onnan kapott a papírból készült bukósisakhoz, hogy rengeteg várost meglátogatott és az ottani bicikli-megosztó rendszereket használta.

A világon számtalan helyen található a hazai MOL Bubihoz hasonló rendszer, ahol az emberek rövid időre tudnak kerékpárokat bérelni. Ezeket használva járt be sok várost Isis Shiffer, az EcoHelmet tervezője is. "Amikor ezeket a bicikliket használtam nem volt lehetőségem sisakot felvenni, és nem akartam minden egyes alkalommal 30 dollárt költeni egyre." - mondta a BBC-nek adott interjújában. Ezért döntött úgy, hogy tervez egy kis helyen elférő, olcsó és újrahasznosítható anyagból készült bukósisakot. Az EcoHelmet alig kerül 5 dollárba.

helmet4

A sisak ugyan papírból készült, de a méhsejt felépítésének köszönhetően rendkívül jól tompítja a becsapódást. Ezt a londoni Imperial College laborjában tesztelték is. "Rendkívül strapabíró és eddig ez mindenkit meglepett, aki a kezében tartotta a sisakot." - mondta Shiffer. A sisak vízlepergető anyaggal van bevonva, így esős időben is biztonságosan használható 3-4 órán át. Shiffer bevallotta, hogy "nehéz lesz eladni" a termékét, mert véleménye szerint nem könnyű meggyőzni az embereket, hogy egy papírból készült sisak működik. A James Dyson Díj megnyerésével most 30.000 fonthoz (10.8 millió forinthoz) jutott, amit arra költhet, hogy tökéletesítse a sisakot, és hogy előkészíthesse azt tömegtermelésre.

helmet2

A sisak ugyan hatékony, de nem véd örökké, idővel gyengül és már nem biztosít védelmet a viselője számára. A végeleges sisak valószínűleg tartalmazni fog egy jól látható csíkot, ami leválik, ha a sisak már nem biztonságos, vagy a csat lesz olyan, hogy bizonyos idő után már nem fog működni, ezzel hívva fel a tulajdonos figyelmét, hogy a sisak elavult. A Brit Baleset-megelőzési Egyesület még nem tesztelte a sisakot, így nem tudták megmondani, hogy az EcoHelmet megfelel-e a szükséges előírásoknak.

helmet1

Forrás: http://www.bbc.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »