Érdekességek

Díjnyertes lett a papírból készült biciklis sisak

A kerékpározás is bőven rejteget veszélyeket, ezért elengedhetetlen, hogy legyen nálunk bukósisak. Isis Shiffer, az idei James Dyson Díj nyertese is sokat biciklizik. Ötletet is onnan kapott a papírból készült bukósisakhoz, hogy rengeteg várost meglátogatott és az ottani bicikli-megosztó rendszereket használta.

A világon számtalan helyen található a hazai MOL Bubihoz hasonló rendszer, ahol az emberek rövid időre tudnak kerékpárokat bérelni. Ezeket használva járt be sok várost Isis Shiffer, az EcoHelmet tervezője is. “Amikor ezeket a bicikliket használtam nem volt lehetőségem sisakot felvenni, és nem akartam minden egyes alkalommal 30 dollárt költeni egyre.” – mondta a BBC-nek adott interjújában. Ezért döntött úgy, hogy tervez egy kis helyen elférő, olcsó és újrahasznosítható anyagból készült bukósisakot. Az EcoHelmet alig kerül 5 dollárba.

helmet4

A sisak ugyan papírból készült, de a méhsejt felépítésének köszönhetően rendkívül jól tompítja a becsapódást. Ezt a londoni Imperial College laborjában tesztelték is. “Rendkívül strapabíró és eddig ez mindenkit meglepett, aki a kezében tartotta a sisakot.” – mondta Shiffer. A sisak vízlepergető anyaggal van bevonva, így esős időben is biztonságosan használható 3-4 órán át. Shiffer bevallotta, hogy “nehéz lesz eladni” a termékét, mert véleménye szerint nem könnyű meggyőzni az embereket, hogy egy papírból készült sisak működik. A James Dyson Díj megnyerésével most 30.000 fonthoz (10.8 millió forinthoz) jutott, amit arra költhet, hogy tökéletesítse a sisakot, és hogy előkészíthesse azt tömegtermelésre.

helmet2

A sisak ugyan hatékony, de nem véd örökké, idővel gyengül és már nem biztosít védelmet a viselője számára. A végeleges sisak valószínűleg tartalmazni fog egy jól látható csíkot, ami leválik, ha a sisak már nem biztonságos, vagy a csat lesz olyan, hogy bizonyos idő után már nem fog működni, ezzel hívva fel a tulajdonos figyelmét, hogy a sisak elavult. A Brit Baleset-megelőzési Egyesület még nem tesztelte a sisakot, így nem tudták megmondani, hogy az EcoHelmet megfelel-e a szükséges előírásoknak.

helmet1

Forrás: http://www.bbc.com/