Érdekességek

Újabb NASA küldetés

Elképesztő, hogy az ember már járt a Holdon, számtalan bolygóról tudunk rengeteg mindent elmondani, mégis, saját bolygónk teljes feltérképezése még gyerekcipőben jár. A NASA Surface Water and Ocean Topography (SWOT) küldetése lesz az első globális megfigyelő küldetés, ami a Föld felszíni vizeit fogja kutatni.

A NASA már be is jelentette, hogy a műhold, a SpaceX Falcon 9-es rakétáján fog utazni, amit 2021 áprilisában lőnek ki. A SWOT küldetés legfőbb célja, hogy jobban megértsük a Föld óceánjait, tavait, folyóit és vízgyűjtőit, hogy az idő folyamán hogyan változnak. A három éves küldetés alatt a bolygó 90%-át fogja feltérképezni, és speciális méréseket fog végezni annak érdekében, hogy egy sokkal összetettebb képet kaphassunk a víz körforgásáról, és hogy jobban meg tudjuk jósolni az időt a jövőben.

swot1

A misszió csatlakozik ahhoz a másik 9 NASA küldetéshez, ami jelenleg a SpaceX-től függ, ami jelenleg azért jelent komoly problémát, mert szeptemberben felrobbant egy SpaceX rakéta, megsemmisítve egy több millió dolláros Facebook műholdat. Ugyan azóta már megtalálták a robbanás okát, és azt remélik még az év vége előtt újra visszatérhetnek a kilövőállomásokhoz.

A NASA töretlen hite a SpaceX-ben mindenesetre reménykedésre ad okot. Ha a küldetés sikerrel jár, sokkal jobban értjük majd a Föld klímájának alakulását és a víznek a szerepét mindebben.

Forrás: https://www.nasa.gov/