Érdekességek

Lenyűgöző dinoszaurusz leletet találtak

Kutatók egy csoportja nemrég talált egy igen különleges leletet. Borostyánkőben maradt meg épen egy dinoszaurusz farok, és ami még különlegesebb, hogy tollas. A történet elképesztően hasonlít a klasszikusnak számító Jurassic Park alaptörténetéhez, ugyanis ott John Hammond (Richard Attenborough) kutatóinak csapata talált egy borostyánkőben konzervált szúnyogot, ami történetesen egy dinoszaurusz vérével volt tele.

Visszatérve a valódi leletre: a farkat Mianmar-ban, a Hukawng-völgyben található borostyán bányában találták meg. A farok egy aprócska, veréb méretű dinótól származik, ami nagyjából 99 millió éve halhatott meg. A kínai geotudományi egyetem egyik kutatója, Linda Xing talált rá a leletre egy mianmar-i piacon 2015-ben, amit aztán több paleontológussal egyeztetve megvásárolt és biztos helyre szállított.

A talált dinó valószínűleg egy carnivorous coelurosaurus, ami apró termete ellenére ugyan abba a csoportba tartozik, mint a Tyrannosaurus. Ezt a tudósok a farokcsont méretéből állapították meg, ami alig 2 milliméteres.

dino3

A rejtély része, hogy sokáig nem is tudtuk, a dinók tollasok voltak. Ez most egy elég egyértelmű bizonyíték, főleg annak tudatában, hogy a tollak formája alapján ez a dinoszaurusz nem használta repülésre azokat. A tollaknak inkább a párzásban és testhő szabályozásban volt szerepük. Ez sok, ma is élő madárnál megfigyelhető jelenség.

dino2

A kutatók világszerte nagyon megörültek a leletnek, és sokan már most utaznának, hogy további kutatásokat végezhessenek. Ez azonban egyelőre még sajnos nem opció, mivel Mianmar politikai helyzete ezt nem engedi. Az országban hatalmas a konfliktus a kormány és a Kachin Függetlenségi Hadsereg között, utóbbi tartja uralma alatt a Hukawng-völgyet, ahol a leletet találták. Xing azt állítja a konfliktus már enyhülőben van, és nemsokára megnyílik a terület a kutatók előtt. Azt reméli egy egész konzervált dinoszauruszt is találni fognak ezen a helyen. Ki tudja, a végén még tényleg nyílni fog egy Jurassic Park.

Forrás: http://inhabitat.com/