Érdekességek

Lenyűgöző dinoszaurusz leletet találtak

2016.12.12. - 20:15  |  Nincs hozzászólás

Kutatók egy csoportja nemrég talált egy igen különleges leletet. Borostyánkőben maradt meg épen egy dinoszaurusz farok, és ami még különlegesebb, hogy tollas. A történet elképesztően hasonlít a klasszikusnak számító Jurassic Park alaptörténetéhez, ugyanis ott John Hammond (Richard Attenborough) kutatóinak csapata talált egy borostyánkőben konzervált szúnyogot, ami történetesen egy dinoszaurusz vérével volt tele.

Visszatérve a valódi leletre: a farkat Mianmar-ban, a Hukawng-völgyben található borostyán bányában találták meg. A farok egy aprócska, veréb méretű dinótól származik, ami nagyjából 99 millió éve halhatott meg. A kínai geotudományi egyetem egyik kutatója, Linda Xing talált rá a leletre egy mianmar-i piacon 2015-ben, amit aztán több paleontológussal egyeztetve megvásárolt és biztos helyre szállított.

A talált dinó valószínűleg egy carnivorous coelurosaurus, ami apró termete ellenére ugyan abba a csoportba tartozik, mint a Tyrannosaurus. Ezt a tudósok a farokcsont méretéből állapították meg, ami alig 2 milliméteres.

dino3

A rejtély része, hogy sokáig nem is tudtuk, a dinók tollasok voltak. Ez most egy elég egyértelmű bizonyíték, főleg annak tudatában, hogy a tollak formája alapján ez a dinoszaurusz nem használta repülésre azokat. A tollaknak inkább a párzásban és testhő szabályozásban volt szerepük. Ez sok, ma is élő madárnál megfigyelhető jelenség.

dino2

A kutatók világszerte nagyon megörültek a leletnek, és sokan már most utaznának, hogy további kutatásokat végezhessenek. Ez azonban egyelőre még sajnos nem opció, mivel Mianmar politikai helyzete ezt nem engedi. Az országban hatalmas a konfliktus a kormány és a Kachin Függetlenségi Hadsereg között, utóbbi tartja uralma alatt a Hukawng-völgyet, ahol a leletet találták. Xing azt állítja a konfliktus már enyhülőben van, és nemsokára megnyílik a terület a kutatók előtt. Azt reméli egy egész konzervált dinoszauruszt is találni fognak ezen a helyen. Ki tudja, a végén még tényleg nyílni fog egy Jurassic Park.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »