Érdekességek

Drónokkal terelik az elefántokat

2016.12.27. - 19:52  |  Nincs hozzászólás

Már jó pár éve színesítik életünket az apróbb, nagyobb repülő szerkezetek, a drónok. Legtöbben talán csupán szórakozásként gondolunk rá, ahogy elvisszük röptetni a mezőre egy pár órára, vagy néhányan akár lenyűgöző felvételek készítésére használják őket. Azonban már rengetegen bebizonyították, hogy a kis drónoknak milliónyi alternatív felhasználási módjai vannak.

Az afrikai vadrezervátumok is jó ideje használnak drónokat, hogy megvédjék az ott élő állatokat. Jelenleg is sok teszt drón üzemel a térségekben, hogy egy sokkal átfogóbb biztonsági rendszert alakíthassanak ki az orvvadászok ellen, de egy új kutatás máris talált egy újabb módot, a drónok alkalmazására. A tanulmány szerint a drónokat lehetne használni elefántok mentésére. A módszer szerint a drón nem az orvvadászokat ijesztené el, hanem az elefántokat terelné el a veszély elől.

drone3

Tanzániában egyébként sokszor elhagyják a rezervátum területét, hogy élelmet keressenek. Ez legtöbbször a rezervátum környékén termesztett kukorica vagy görögdinnye, viszont a keményen dolgozó munkások sem szereti, hogy ezek az állatok letapossák és lelegelik a termést. Ez azért hatalmas probléma, mert a munkások gyakran elijesztik az állatokat a földekről, de az elefántok bántalmazása sem ritka. Több helyen ezek a konfliktusok komolyabb fenyegetést jelentenek az elefántokra nézve, mint maguk az orvvadászok. A drónos terelő megoldás ezt a problémát is orvosolná.

drone1

A dolog egyébkén nem újdonság, még mikor 2014-ben tesztelték a térfigyelő drónokat, a Biodiversity and Wildlife Solutions, a Tanzániai Vadvilági Kutatóintézet, és a Mara Elefánt Projekt munkatársai észrevették, hogy a pilóta nélküli kis négy propelleres repülő elől menekültek az elefántok. A kutatók további kísérleteket végeztek, hogy meglássák beigazolódik-e a hipotézisük.

A serengeti nemzeti parkban 51 különböző helyen végeztek további kutatásokat, és bebizonyosodott, hogy az elefántok drónok segítségével is terelhetők. Legyen akár éjszaka, akár nappal az állatokat könnyedén el tudták kergetni a földekről. Azóta a nemzeti parkban dolgozó vadőrök több, mint 120 alkalommal alkalmazták a drónokat, mikor riasztották őket a farmerek.

drone2

Egyelőre nem tudni, az elefántok végül hozzászoknak-e a zümmögő kis gépekhez, de eddig minden esetben hibátlanul működött az elmélet, és az állatok sem mutatták jelét, hogy kezdenék "megszokni"a drónok jelenlétét. A nemzeti park a későbbiekben más állatok terelésére szeretné használni a drónokat, a kísérleteket már el is kezdték.

Forrás: http://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »