Érdekességek

Megépülhet a norvég víz alatti híd?

Vége a tűkön ülésnek, ugyanis Norvégia hivatalosan is elfogadta a tervet, a víz alatti úszó hidak kikísérletezésre. Ha megépülnek a hidak - amik igazából alagútszerűek lesznek - rengeteg autós dolgát fogják megkönnyíteni, ugyanis ezek Norvégia fjordjainál lesznek megépítve, ezzel lerövidítve az úton töltött időt.

Jelenleg, ahhoz hogy ezeket a fjordokat valaki autóval szelje át, számtalan kompot kell hozzá igénybe vennie, ami nem csak egy kényelmetlen megoldás, de rendkívül időigényes is. Az új megoldás azonban mind a két problémát orvosolná. A “víz alatti úszóhíd” nagyjából 30 méter mélyen úsznának a vízben, és mindkét cső elég széles lesz ahhoz, hogy két sávban tudjanak közlekedni az autósok.

A hidakat pontonok fogják tartani, amik a vízfelszínen fognak úszni. A szerkezet egyébként rendkívül stabil, de egy kis plusz stabilitás érdekében néhol a mederhez erősítenék a hidakat. Mindegyik híd két csőből fog állni, így egy csőben csak egy irányba lehet majd haladni. A különleges megoldás ellenére a tervezők azt állítják, olyan lesz benne utazni, mint egy szokványos alagútban.

norway2

Norvégiában egyébként elképesztő mennyiségű alagút van, összesen 1.150, amik közül 35 víz alatt megy, szóval az új megoldás valószínűleg nem lesz idegen az autósoknak. Joggal tehetnénk fel a kérdést, hogy miért nem szokványos hidakat építenek ide. A válasz azonban legalább ennyire kézenfekvő, a fjordok környéke rendkívül lejtős, és kusza egy hagyományos híd számára, ráadásul sok helyen a fjordok túl szélesek és túl mélyek egy híd megépítéséhez.

Érkezetek javaslatok más hidakra is, a másik amit fontolóra vettek egy olyan volt, ami közvetlenül a vízfelszínen úszott volna, de ez nem bizonyult elég stabilnak, sőt rossz időjárási körülmények között a víz miatt sok esetben járhatatlan lett volna a híd. A döntéshozók emellett azzal indokolták a öntésüket, hogy egy ilyen híd a hadhajók forgalmát is korlátozta volna, ugyanis a haditengerészet a fjordokban szokott gyakorlatozni.

norway3

A Norvég kormány egyelőre 25 milliárd dollárt szán a hidakra, amiket várhatóan 2035-ben fognak átadni. A mérnökök előtt azonban még sok munka áll: ilyen szerkezetet még soha nem építettek, és egyelőre még senki sem teljesen biztos abban, hogy a szél, a hullámok és az áramlatok miként fogják befolyásolni a híd működését. Ha a döntéshozókat nem sikerül meggyőzni a szerkezet stabilitásról és gondatlan működtetéséről, valószínűleg egy másik pályázatot fognak választani.

Forrás: http://hackaday.com/