Érdekességek

3.000 autó felválthatná az összes taxit New York-ban

2017.01.06. - 10:00  |  Nincs hozzászólás

Több, mint 13,000 taxi járja New York utcáit, de egy MIT-s kutatás szerint ezt a légszennyező autó armadát akár teljesen le is lehetne váltani autó-megosztással. Mindezt egy elképesztően komplex algoritmusra alapozzák, ami alapján kimutatták, hogy 3.000, négyüléses autó, a város taxi igényének 98%-át felválthatná.

Kevesebb autó, tisztább levegő, állítják az MIT-s kutatók. Ami még lenyűgözőbb, hogy az algoritmus szerint az átlagos várakozási idő 2,7 perc lenne, és a sofőrök egy centtel sem keresnének kevesebbet. A kutatást Daniela Rus vezette, az MIT CSAIL részlegének egyik tudósa. Ő alkotta meg az algoritmust, ami 3 millió taxival történt utazás adataira támaszkodva mutatta meg, mennyivel egyszerűbb lenne a kocsikat teljesen feltölteni. A Lyft és az Uber is jól járna ezzel a megoldással, sőt több ezer autóval kevesebb járna az utakon.

"Egy helyett a sofőrök, akár 3 vagy 4 embert is szállíthatnának egyszerre. Ennek eredménye az lenne, hogy kevesebb utat kéne megtennie mindenkinek, kevesebb idő alatt, mégis ugyan annyi pénzért. Egy ilyen rendszer lehetővé tehetné, hogy a sofőröknek rövidebb műszakokban dolgozzanak, kisebb lenne a forgalom, és a levegő is sokkal tisztább lenne." - mondta Rus.

taxi1

Ha még egy lépést továbbmegyünk, akkor az algoritmus szerint a taxi igény 95%-ának kiszolgálására elég lenne 2.000 10 fős jármű. Az algoritmus képes az autókat új útvonalra irányítani, akár valós időben is, sőt a "lézengő" taxika átirányíthatja forgalmasabb helyekre, amivel 20%-kal megnövelné a szolgáltatás gyorsaságát.

Rus szerint a rendszer jól működne önvezető autókkal is, sőt sok esetben még talán jobban is, hiszen az új célpontot egyből feldolgozná a rendszer, nem lenne szükség a sofőrre, hogy megnézze az útvonalat. "Tudomásunk szerint ez az első tanulmány, ami képes egyszerre kvantifikálni a taxi flották méretét, kapacitását, a várakozás, és az utazás idejét, valamint az út árát is egyszerre." - mondta.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Hasonló cikkek: