Érdekességek

3.000 autó felválthatná az összes taxit New York-ban

Több, mint 13,000 taxi járja New York utcáit, de egy MIT-s kutatás szerint ezt a légszennyező autó armadát akár teljesen le is lehetne váltani autó-megosztással. Mindezt egy elképesztően komplex algoritmusra alapozzák, ami alapján kimutatták, hogy 3.000, négyüléses autó, a város taxi igényének 98%-át felválthatná.

Kevesebb autó, tisztább levegő, állítják az MIT-s kutatók. Ami még lenyűgözőbb, hogy az algoritmus szerint az átlagos várakozási idő 2,7 perc lenne, és a sofőrök egy centtel sem keresnének kevesebbet. A kutatást Daniela Rus vezette, az MIT CSAIL részlegének egyik tudósa. Ő alkotta meg az algoritmust, ami 3 millió taxival történt utazás adataira támaszkodva mutatta meg, mennyivel egyszerűbb lenne a kocsikat teljesen feltölteni. A Lyft és az Uber is jól járna ezzel a megoldással, sőt több ezer autóval kevesebb járna az utakon.

“Egy helyett a sofőrök, akár 3 vagy 4 embert is szállíthatnának egyszerre. Ennek eredménye az lenne, hogy kevesebb utat kéne megtennie mindenkinek, kevesebb idő alatt, mégis ugyan annyi pénzért. Egy ilyen rendszer lehetővé tehetné, hogy a sofőröknek rövidebb műszakokban dolgozzanak, kisebb lenne a forgalom, és a levegő is sokkal tisztább lenne.” – mondta Rus.

taxi1

Ha még egy lépést továbbmegyünk, akkor az algoritmus szerint a taxi igény 95%-ának kiszolgálására elég lenne 2.000 10 fős jármű. Az algoritmus képes az autókat új útvonalra irányítani, akár valós időben is, sőt a “lézengő” taxika átirányíthatja forgalmasabb helyekre, amivel 20%-kal megnövelné a szolgáltatás gyorsaságát.

Rus szerint a rendszer jól működne önvezető autókkal is, sőt sok esetben még talán jobban is, hiszen az új célpontot egyből feldolgozná a rendszer, nem lenne szükség a sofőrre, hogy megnézze az útvonalat. “Tudomásunk szerint ez az első tanulmány, ami képes egyszerre kvantifikálni a taxi flották méretét, kapacitását, a várakozás, és az utazás idejét, valamint az út árát is egyszerre.” – mondta.

Forrás: http://inhabitat.com/