Érdekességek

Az angol vonatok is tiszta energián futnának, de egy rendkívül innovatív ötlet is van a háttérben

2017.01.11. - 22:32  |  Nincs hozzászólás

Anglia is a holland vasúttársaságéhoz hasonlóan, megújuló energiával futtatná a mozdonyait. Hollandiában ezt szélenergiával oldották meg, a vonatok már év eleje óta teljes mértékben megújuló energián szelik az országot. Az angolok azonban egy “teljesen egyedi” ötlettel álltak elő, ami szerintük “gyökeresen megváltoztathatja a vasúthálózatok felépítését, és kinézetét, a világon mindenhol.”

A világmegváltó ötlet, hogy a vasúti sínek mellett napelemeket helyeznének el, amik az elektromos hálózattól teljesen függetlenül működnének, és kizárólag a vonatoknak szolgáltatnának energiát. A Guardian úgy tudja, az Imperial College London összeállt a klímaváltozással foglalkozó 10:10 jótékonysági szervezettel, hogy közösen derítsék ki, miként is lehetne ezt az ötletet megvalósítani. Kutatásokat fognak végezni, és többek között azt is megnézik, mennyi energiát képesek adni a napelemek, ha közvetlenül a vonatot ellátó elektromos rendszerre van rákötve.

train1

Azon kívül, hogy a világon mindenhol bevezethetik ezt, az Imperial College elmondta, hogy ha sikeres a kutatás, az rengeteg munkahelyet is fog teremteni és megnő a beruházások száma, hiszen mondhatni kis napelem farmokat kell majd építeni a sínek mellé. A Guardian kiemeli, hogy a Network Rail már jelenleg is milliárdokat költ a dízelmotoros mozdonyok megszüntetésére. A 10:10 szerint ha a társaság részéről nem csökken az igény az elektromos mozdonyok iránt, akkor 2050-re lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanának ki országosan.

A jelenlegi rendszerrel is vannak problémák, amit megoldhatnának a napelemek. Rengeteg vonat olyan területeken megy sok ideig, ahol nincs kiépített elektromos hálózat. A sínek mellett lévő napelemekből közvetlenül jutna áramhoz a mozdony, így ezzel is sok helyen megkönnyíthetnék az utazást. "Ennél jobb dolog nem is történhetne a vasúthálózattal. Nem csak tisztán jutnának energiához a vonatok, de rengeteg lehetőség nyílna meg ezzel a projekttel." - mondta Leo Murray, a 10:10-től.

Forrás: https://www.theguardian.com

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »