Érdekességek

Visszahozzák a kihalásból a kaszpi tigrist

A WWF rég óta foglalkozik a tigrisek egyre aggasztóbb helyzetével. Az elmúlt 100 évben ugyanis 95%-kal csökkent a vadon élő tigrisek száma. Napjainkban kevesebb, mint 4.000 példány él szabadon. A dolgot az sem segítette, hogy mára már néhány alfaja is kihalt, de a kaszpi tigrist most megpróbálják feltámasztani.

A kaszpi tigris az 1960-as, 70-es években halt ki, ám azóta többen jelentették, hogy láttak ilyen állatot. Ez nem jelenti azt, hogy az állat nem halt ki, hiszen kutatók egy csoportja 2009-ben megállapította, hogy a szibériai tigrisekkel rendkívül hasonló a genetikája. Ez azonban nem akadályozza meg a WWF tudósait, hogy feltámasszák ezt az alfajt.

Az állat kihalásában óriási szerepet játszott a Szovjetunió, ugyanis akkoriban komoly károkat okozott az állat, így a szovjet vezetés jutalmakat ajánlott fel azoknak, akik megmérgeztek, vagy csapdába ejtettek ilyen állatokat. Ezek a tevékenységek végül ahhoz vezettek, hogy egyre kevesebb lett belőlük, sőt a természetes élőhelyük is drasztikusan lecsökkent. Törökországtól, Irakon és Iránon át, Északnyugat Kínáig szinte mindenhol előfordult ez a fajta, de mára már egy sincs belőlük.

tigris3

“A kaszpi és a szibériai tigris gyakorlatilag azonos. A két alfaj túlságosan hasonló, hogy külön legyenek kezelve.” – mondta Carlos Driscoll. Éppen ezért az állatot szó szerint nem fogják feltámasztani, csupán néhány, főként a orosz erdőkben élő szibériai tigrist át fognak helyezni a kapszpi tigris egykori élőhelyére, utána ott már adaptálódni fognak a környezethez.

Ehhez persze arra szükség van, hogy a terület számukra élhető legyen, és a korábban szintén ott élő, táplálékul szolgáló állatok is visszakerüljenek. Ez akár 15 évig is eltarthat, és utána is még hosszas kutatások lesznek arról, mennyire képesek az emberek együtt élni az állatokkal. Azonban ha sikeres lesz a kezdeményezés, és 40 tigrist betelepítenek, akkor 50 éven belül a 40 tigrisből több, mint 100 tigris is lehet majd, amire nagyon nagy szüksége lenne a fajnak a fennmaradáshoz.

tigris1

A kampányra egyébként azért van óriási szükség, mert a tigrisek visszahozatalával lehetne létesíteni egy nemzeti parkot, ami rengeteg más állat és növény élőhelyét is védené, sőt a természet sokkal burjánzóbb tudna lenni a vidéken. A kutatók azt remélik, hogy a visszahozatallal más, a területről szintén eltűnt állatok is visszajönnek, ha a feltételek adottak lesznek.

Forrás: https://futurism.com/