Érdekességek

Túl gyorsan emelkedik a tengerszint

2017.01.30. - 16:31  |  Nincs hozzászólás

Sajnálatos módon a tengerszint folyamatosan emelkedik, évente 2-3 milliméterrel. A növekedés üteme az elmúlt pár évben növekedett meg ennyire, főként az óceánok melegedésének és a sarki jégsapkák olvadásának köszönhetően. Kérdés, mire számítsunk az elkövetkező 100 évben.

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont legújabb jelentésében hat lehetséges forgatókönyvet vázolt fel. Az egyik közülük rendívül vészjósló. Az Egyesült Államokban a vízszint néhol nagyobb ütemben nő, mint az átlag, és akár 2,5 méterrel magasabban lehet a víz 2100-ban, mint most. Ez 6 millió amerikai életét veszélyeztetné közvetlenül, ugyanis nagyjából ennyi ember él vizek, vízpartok 2 méteres körzetében.

sea3

A jelentés figyelembe vette az elmúlt évek tudományos írásait, tanulmányokat, publikációkat, és ezeket összesítve szedte össze, hogy mik lehetnek a vízszintemelkedésnek a lehetséges kimenetelei. Az egyik kutatás, ami a sarki jégtakaró stabilitását vizsgálta kimutatta, hogy ezek a "legrosszabb esetek" nem is annyira elképzelhetetlenek, és határozottan arra kell felkészülnünk, hogy ez fog bekövetkezni.

sea4

A jelentésben szerepelt egy leírás is, hogy a különböző mértékben sújtott területek hogyan készüljenek fel a 30-250 centiméteres vízszintemelkedésre. Vannak közép-gyengén, közepesen, közép-erősen, erősen, és extrém módon sújtott területek. "Sok régióban már most gyakoribbak az árvizek. A tengerszint emelkedést figyelembe véve gyorsan kell cselekedni, és mindenhol fel kell készülni." - mondta Robert E. Kopp, a Rutgers Egyetem egyik professzora.

sea2

A jelentés kitért az árvizek gyakoriságára is, és arra, hogy ez mekkora fenyegetést jelent az emberek tulajdonaira és életére nézve. Ha csak 30 centivel megnövekedne a tengerszint, a legtöbb parti város az Egyesült Államokban komoly árvizeket tapasztalna már akár 2030-ban is. Az olyan árvizek, amik eddig csak öt évente egyszer öntötték el a városokat, most évente ötször is előfordulnának. Ez persze a legrosszabb esetben jönne csak elő, a "legjobb" esetben ezt a szintet csak 2080-ban érné el a tengerszint.

Forrás: http://www.businessinsider.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »