Érdekességek

Túl gyorsan emelkedik a tengerszint

Sajnálatos módon a tengerszint folyamatosan emelkedik, évente 2-3 milliméterrel. A növekedés üteme az elmúlt pár évben növekedett meg ennyire, főként az óceánok melegedésének és a sarki jégsapkák olvadásának köszönhetően. Kérdés, mire számítsunk az elkövetkező 100 évben.

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont legújabb jelentésében hat lehetséges forgatókönyvet vázolt fel. Az egyik közülük rendívül vészjósló. Az Egyesült Államokban a vízszint néhol nagyobb ütemben nő, mint az átlag, és akár 2,5 méterrel magasabban lehet a víz 2100-ban, mint most. Ez 6 millió amerikai életét veszélyeztetné közvetlenül, ugyanis nagyjából ennyi ember él vizek, vízpartok 2 méteres körzetében.

sea3

A jelentés figyelembe vette az elmúlt évek tudományos írásait, tanulmányokat, publikációkat, és ezeket összesítve szedte össze, hogy mik lehetnek a vízszintemelkedésnek a lehetséges kimenetelei. Az egyik kutatás, ami a sarki jégtakaró stabilitását vizsgálta kimutatta, hogy ezek a “legrosszabb esetek” nem is annyira elképzelhetetlenek, és határozottan arra kell felkészülnünk, hogy ez fog bekövetkezni.

sea4

A jelentésben szerepelt egy leírás is, hogy a különböző mértékben sújtott területek hogyan készüljenek fel a 30-250 centiméteres vízszintemelkedésre. Vannak közép-gyengén, közepesen, közép-erősen, erősen, és extrém módon sújtott területek. “Sok régióban már most gyakoribbak az árvizek. A tengerszint emelkedést figyelembe véve gyorsan kell cselekedni, és mindenhol fel kell készülni.” – mondta Robert E. Kopp, a Rutgers Egyetem egyik professzora.

sea2

A jelentés kitért az árvizek gyakoriságára is, és arra, hogy ez mekkora fenyegetést jelent az emberek tulajdonaira és életére nézve. Ha csak 30 centivel megnövekedne a tengerszint, a legtöbb parti város az Egyesült Államokban komoly árvizeket tapasztalna már akár 2030-ban is. Az olyan árvizek, amik eddig csak öt évente egyszer öntötték el a városokat, most évente ötször is előfordulnának. Ez persze a legrosszabb esetben jönne csak elő, a “legjobb” esetben ezt a szintet csak 2080-ban érné el a tengerszint.

Forrás: http://www.businessinsider.com/