Érdekességek

Tesla 2017

A Tesla 2003-ban újradefiniálta azt, mit is jelent a fenntarthatóság egy fő szószólójának lenni. Az évek során, számtalan technológiai innovációnak köszönhetően a leglenyűgözőbb elektromos autókat tudták letenni az asztalra. Ennek köszönhetően egy jelentős változás történt az emberek személyszállítási igényeiben.

Ennek az egyre növekvő piacnak nem csak az alapjait fektette le a Tesla, de azóta is gyakorlatilag vezetője annak, hiszen a Tesla folyamatosan rukkol elő a rekord-döntögető járműveivel. 2016-ban is tovább folytatták az autóik fejlesztését, és maga a Tesla több lett, mint egy autó gyártó. Határozott lépéseket tettek a megújuló energia felé, és meg jobban ráfeküdtek a fenntarthatóságra, egyre közelebb kerülve ahhoz a jövőképhez, amit Elon Musk képzel el.

tesla2

Idén a Tesla már átesett egy névváltáson, a “Tesla Motors Inc.”-ből simán Tesla Inc. lett. Ezzel azt szerették volna hangsúlyozni, hogy a vállalat már nem csak az autókról szól, ami azt illeti, ez már jó ideje nincs így. Elon Musk megmutatta, hogy sokkal több rejlik a Tesla-ban az autók mellett.

De 2017 még sok minden mást tartogat a Tesla számára, mint egy egyszerű névcsere. Ebben az évben láthatjuk majd, ahogy a Tesla egyik önvezető autója keresztülutazza az Egyesült Államokat. Az autó Los Angeles-ből indul és New York-ban ér majd célba. Ha baleset nélkül teljesíti a távot, az egy lépéssel közelebb hozza a Tesla-t, hogy egy Über-hez hasonló, utasszállító szolgáltatást indítson el, melyben kizárólag önvezető autók fognak részt venni.

tesla4

Ezen kívül a Tesla bővíti az elektromos jármű kínálatát. Az eddigi sedánoktól elkanyarodva, egy elektromos teherautót fognak csinálni, amit elvileg már készítenek is. Persze egyelőre azon vannak, hogy a Model 3-at, az eddigi legolcsóbb elektromos autójukat a piacra dobják, de megnyugtattak mindenkit, a Tesla Semi nevű teherautó “már a fejlesztés korai szakaszában van”.

Ebben az évben fog kiteljesedni a Tesla és a Panasonic közötti társulás is, hiszen beindul a Powerwall 2 és a Powerpack 2 gyártása. Emellett 2017-ben megduplázzák a gyorstöltő-állomások számát is, így kétszer annyi Supercharger lesz az utakon.

tesla3

Persze, mint ahogy mondták a névváltáskor, a Tesla már bőven nem csak az autókról szól. Idén fogják befejezni a SolarCity-vel közösen megalkotott napelem-tető fejlesztését, aminek lényege, hogy a tetőszerkezet maga egy hatalmas napelem lesz, ami nem csak hasznos, de állításuk szerint olcsóbb is, mint egy új tetőszerkezetet építeni, majd arra napelemeket rakni.

Természetesen terjeszkedni is akar a vállalat, már szinte teljesen kinőtte a saját piacát. Egy új Gigagyárat akarnak nyitni Európában, és ennek a lefixálása is 2017-re esedékes. Mindemellett a Tesla szeretne az indiai piacra is terjeszkedni, sőt egy kínai autógyárral is szeretne megállapodást kötni.

tesla5

Ennyi dolgot még felsorolni is nehéz fejből, nem hogy teljesíteni, sokan is gondolják, hogy Elon Musk most túl nagy fába vágta a fejszéjét. De a Tesla korábbi sikereit megnézve, és látva azt, hogy jelenleg is mennyi mindennel képes sikeresen, egyszerre foglalkozni, nem lehet kétség afelől, hogy Musk és a kollégái mindent kihúznak majd a listáról mielőtt 2018 elkezdődne.

Forrás: http://www.businessinsider.com/