Érdekességek

A század végére akár egy hónappal is rövidebb lehet a síszezon

A globális felmelegedés kapcsán mindig a nagy volumenű károkat említik meg, amivel persze nincs semmi gond, hiszen ezek jóval fontosabbak, de nem árt néha más szempontból is megközelíteni a kérdést. Ezt tették svájci kutatók is, és talán ez sokkal kézzelfoghatóbb lesz az emberek számára, mint bármi, amit eddig a felmelegedésről hallottak.

Az Alpok számtalan síparadicsomnak ad otthont. Az egyik legkedveltebb téli sportot rengetegen űzik világszerte, és persze sokan járnak – köztük Magyarországról is – az Alpokba síelni. Azonban ez gyorsan megváltozhat. A hegységben havonta mérik a hóhozamot, és 2016 decembere volt a leggyengébb az elmúlt 150 évben. Ezt Christoph Marty, a davosi Hó- és Lavinakutató Intézet (SLF) egyik munkatársa írta egy közleményben.

síelés1

Ausztriában is elképesztően rossz volt a helyzet, országosan 79%-kal az átlag alatt volt a csapadék mennyisége, írja a Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet. A kevés csapadéknak és a hegyekben mért magas hőmérsékletnek köszönhetően a decemberi friss hó mennyisége 60-75%-kal az átlagos decemberi hómennyiség alatt volt.

A svájci kutatók azt írták a tanulmányukban, hogyha ez a tendencia nem változik, akkor az évszázad végére akár 70%-kal is csökkenhet a hó mennyisége az Alpokban. A síszezon akár egy hónappal is megrövidülhet, és még csak akkor is 2.500 méternél magasabbra kell majd mennünk, mivel csak ebben a magasságban lesz elegendő természetes hó a síeléshez.

síelés3

Persze ez csak a nagy átlag. Részletesebben belenézve a kutatásba, láthatjuk, hogy az 1200 méter alatti területeken gyakorlatilag minden sípályát be is lehetne zárni, de még a 3.000 méternél magasabban fekvő területeken is akár 40%-kal visszaeshet a természetes hó mennyisége. “Ha sikerül a globális felmelegedés növekedését az évszázad végéig kevesebb, mint 2°C alatt tartani, akkor a hómennyiség csökkenése 30% alatt lenne. Az Alpok hótakarója mindenképpen csökkenni fog, de ez a jövőtől és tőlünk függ, hogy mennyire.” – írják a tanulmányban.

Forrás: http://www.egu.eu/