Érdekességek

Madár repülőtér épül Kínában

Az urbanizálódás sok veszélyt rejteget a vadon élő állatok számára. A modern építészetnek köszönhetően számtalan állat szorult ki életterének egy biznyos részéből, vagy akár teljesen. Azonban Kníában egy olyan repülőtér fog épülni, amit kizárólag a madarak használhatnak majd.

A McGregor Coxall fogja megépíteni a világ legelső “madár repülőterét”, ami Tiencsin-ben, Kínában fog helyet kapni, és a vízi madaraknak remek hely lesz majd. Azért építik meg itt ezt a madár-menedéket, mert minden évben több, mint 50 millió madár kel útra az Antarktiszról és mind a Kelet Ázsiai-Ausztrál Utat (EAAF) használják. Ami pedig a veszélyeztetett fajokat illeti, csaknem minden ötödik veszélyeztetett madár ezen az útvonalon repül.

bird5

Az útvonal mentén azonban egyre jobban beépülnek a partok, így a madaraknak egyre kevesebb olyan hely marad, ahol békességben tudnak élni addig, amíg ott vannak. A tiencsin-i partiőrség meghirdetett egy nemzetközi pályázatot, hogy ezen az útvonalon valaki építhessen egy madár menedéket, egy olyan parkot, ahol a vízparti madarak jól érezhetik majd magukat. Ezt nyerte meg a McGregor Coxall.

bird3

Az ő Madár Reptere egy 60 hektáros, vizes, mocsaras terület lenne. Itt a vándorló madarak kényelmesen le tudnak szállni, pihenhetnek, táplálkozhatnak, vagy akár szaporodhatnak is. A parkot megújuló energiával fogják üzemeltetni, a víz pedig újrahasznosított szennyvíz és begyűjtött esővíz lesz majd. “A vándorlási útvonalak természeti csodák. A tervezett Madár Repülőtér egy hatalmas menedék lesz a veszélyeztetett, vándorló madarak számára, ráadásul egy újabb zöld terület nyílik majd meg Tiencsin-ben” – mondta Adrian McGregor, a McGregor Coxall ügyvezetője.

bird1

Ahogy McGregor is állította, a repülőtér sok előnnyel fog szolgálni a városban lakóknak is. Tiencsin ezáltal kap egy hatalmas parkot, ami tisztítja majd a levegőt és sok szabadidős tevékenységnek ad majd otthont. Lesz benne egy 7 kilométeres bicikliút is, így akár kerékpárról is megcsodálhatják majd az emberek a vándorló madarakat, ahogy éppen leszállnak egy kicsit pihenni. A Madár Repülőteret 2017 végén kezdik majd el építeni és várhatóan 2018-ban adják át.

bird2

Forrás: http://inhabitat.com/